rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Na viedenskom letisku vozia cestujúcich nelegálni slovenskí taxikári

Tri firmy so sídlom na Slovensku majú ponúkať služby na Schwechate v rozpore s rakúskymi zákonmi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Na viedenskom letisku vozia cestujúcich nelegálni slovenskí taxikári
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Viacero firiem so sídlom na Slovensku ponúka od marca tohto roka nelegálnu prepravu z viedenského letiska bez taxikárskej licencie. „Podľa svedkov ide denne aj o osemdesiat vozidiel, ktoré čakajú na cestujúcich,“ informuje rakúsky meinbezirk.at.

Neseriózne stránky?

Nelegálni taxikári reagujú na súčasný prudký rast cien, keď cesta normálnou taxislužbou z letiska do centra Viedne stojí minimálne 35 eur.

Všetky tri slovenské firmy majú aj webstránky, ale na prvý pohľad nevyzerajú seriózne,“ uvádza portál. Dovolať sa dá iba na slovenské čísla, chýbajú však povinné údaje o rakúskej licencii.

Podľa platných pravidiel môžu zahraničné taxislužby voziť cestujúcich do Rakúska.

Viacerí klienti potvrdili, že ich šoféri viezli z letiska aj do centra Viedne. A to už je problém, keďže na poskytovanie služby je potrebná rakúska licencia.

Paradoxne, nelegálne služby propaguje aj svetoznáma online platforma Booking.com,“ upozorňuje rakúsky denník.

Taxi kríza vo Viedni

Viedeň aj jej okolie trpia krízou v sektore taxislužieb, ktorý výrazne ovplyvnila najskôr pandémia, a potom vysoký rast cien palív. Najmä v letnom období sa čakanie na taxík predlžuje pre vysoký dopyt, dovolenky, ale aj nedostatok šoférov.

Aj preto miestne firmy s nevôľou reagujú na nelegálnu konkurenciu, ktorá nespĺňa rovnaké licenčné podmienky ako domáci. „Kradnú nám našich zákazníkov,“ hovorí jeden z taxikárov.

Podnet na podozrivé slovenské firmy už dostala miestna obchodná komora aj finančná polícia. Výsledky zatiaľ nie sú známe, keďže preverovanie pokračuje.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM