Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Na vine nie sú náckovia, ale deti

Polícia v Rajci od decembra pátrala po vandaloch, ktorí poškodili niekoľko náhrobkov na miestnom židovskom cintoríne. Páchateľov napokon našli a bolo to veľké prekvapenie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Na vine nie sú náckovia, ale deti
5
Galéria

Keď rajeckým policajtom v polovici decembra nahlásili poškodenie dvadsiatich náhrobných kameňov na židovskom cintoríne, okamžite sa zamerali najmä na nacistickú stopu.

Kto iný by si dal tú námahu, aby išiel na cintorín zneuctiť posledné miesta odpočinku Židov? Napokon sa však ukázalo, že tam nevyčíňali radikáli, ale obyčajní malí nespratníci. Najhoršie však je, že tento incident nebol ojedinelý.

To je sila

Správca našiel v decembri na židovskom cintoríne v Rajci hotovú spúšť. “Dvadsať náhrobkov bolo prevrátených a niektoré sa polámali,” uvádza izraelský portál israelnational­news.com, ktorý sa téme podrobne venuje. Celková škoda bola vyčíslená na viac ako päťtisíc eur.

Policajti začali pátranie a vinníkov čoskoro chytili: “Policajti oznámili, že vandalmi bolo päť chlapcov vo veku 9 – 12 rokov,” píše izraelský portál. Pripája aj slová žilinskej policajnej hovorkyne Jany Balogovej, ktorá celú udalosť vysvetľovala: “Maloletí páchatelia nemali na svoje konanie žiadny motív, ktorý by vychádzal z rasovej, etnickej, či náboženskej neznášanlivosti.”

Policajti neposkytli viac informácií o tom, kto boli malí nespratníci a prečo sa rozhodli vyvŕšiť sa práve na židovskom cintoríne. Pre malé deti zrejme nebolo fyzicky jednoduché zvaliť staré kamenné náhrobky. Keďže ide o maloletých, polícia trestné stíhanie zastavila.

Nebol to jediný prípad

Židovský portál pripomína, že zhodou náhod v tom istom decembrovom týždni vyčíňali vandali aj v Námestove. Znesvätili tam desiatky hrobov na židovskom cintoríne z 18. storočia.

Poškodili pritom 59 náhrobných kameňov, z ktorých niektoré boli aj 200 rokov staré. Všetky boli vyvrátené a pováľané po zemi. Preto aj odhadovaná škoda bola podstatne vyššia, až 50-tisíc eur.

Napriek tejto zhode okolností israelnational­news.com uvádza, že Slovensko nie je výrazne antisemitská krajina, kde by sa podobné veci diali na dennej báze. “Antisemitské incidenty tohto druhu sú na Slovensku extrémne vzácne. V krajine žije len päťtisíc Židov.” Dodáva, že radikáli vyčíňajú rovnakým spôsobom aj v iných krajinách.

Začiatkom decembra zničili vandali 107 náhrobkov na cintoríne vo Westhoffene, na západ od francúzskeho Štrasburgu. V novembri výtržníci postriekali zelenou farbou a zhodili náhrobky na cintoríne v Randers v Dánsku. Rovnaká udalosť sa odohrala v októbri aj na židovskom cintoríne vo Veľkej Británii.

Zničený židovský cintorín v Rajci: Na svedomí ho má hŕstka detí
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM