Svet o Slovensku Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Naša krajina sa dostala do svetového výberu korupčných káuz

Exminister spravodlivosti Tomáš Borec založil firmu, ktorá fungovala ako práčka peňazí v rámci škandálu Panama Papers, píše prestížny americký denník The Wall Street Journal.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Naša krajina sa dostala do svetového výberu korupčných káuz
Zdroj: TASR

Celosvetový korupčný škandál nevídaných rozmerov vybuchol začiatkom apríla 2016, keď z panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca unikli milióny dokumentov. Odhalili špinavé praktiky firmy, ktorá pre svojich klientov zriaďovala schránkové firmy po celom svete s cieľom vyhýbať sa plateniu daní. Jednu z nich ako právnik zakladal aj slovenský exminister spravodlivosti Borec, čo neuniklo pozornosti zahraničných médií.

Opäť sme svetoví

V kauze Panama papers lietajú veľké svetové mená od ukrajinského prezidenta cez islandského premiéra až po otca britského premiéra – všetci využívali off-shore spoločnosti na svoje utajené finančné transakcie. Slovenskí politici však opäť raz posunuli hranicu nevídaného, keď sa exminister Borec priamo podieľal na vytváraní tejto pavučiny schránkových firiem, aj keď tvrdí, že nevedome.

Prestížny denník The Wall Street Journal preto zaradil Boreca a firmu Latem Trading, ktorú zakladal, do výberu svetových korupčných káuz. Odvoláva sa pritom na článok novín Slovak Spectator, ktorý kauzu podrobne zmonitoroval.

Slovak Spectator pripomína, že Borec schránkovú firmu nielen založil, ale zúčastnil sa aj na jej niekoľkých valných zhromaždeniach. Právnická kancelária Borec & Bohunský mala spolupracovať s Latem Trading aj v čase, keď bol Tomáš Borec už vo funkcii ministra spravodlivosti.

PREČÍTAJTE SI: Kaliňákov škandál si všíma aj zahraničná tlač. Spochybňuje stabilitu vlády

O ničom nevedel

Exminister sa bráni, že nemal ani tušenia o tom, že by Latem Trading fungovala ako nástroj na prefiltrovanie nezdanených miliónov. Jeho úloha vraj bola čisto technická. “Nepodieľal som sa na žiadnych aktivitách okrem založenia firmy a formálnych krokov pri zápise do obchodného registra,” cituje Boreca Slovak Spectator.

Lenže exministrove prepojenia na čudný biznis idú ešte ďalej. Je aj susedom samotného majiteľa Latem Tradingu Holanďana Gustaafa Poelena, ktorý celý biznis s praním nezdanených peňazí pre svojich klientov organizoval.

Borec nie je jediný, kto pomáha vytvárať vo svete dojem, že v slovenskej vláde sedia ľudia s minimálne zvláštnymi kontaktmi, ktoré presahujú do kriminálneho prostredia. Aktuálna kauza ministra Kaliňáka spolu s exministrom Počiatkom, ktorí obchodovali s podnikateľom Bašternákom podozrivým z daňových podvodov, len umocňuje dojem, že Slovensko je niečo ako banánová republika.

Tomáš Borec
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM