rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nemci sa hnevajú! Slovensko blokuje opravu zbraní pre Ukrajinu

Podľa nemeckého portálu Business Insider slovenská strana odmieta pustiť poškodené zbrane cez spoločnú hranicu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nemci sa hnevajú! Slovensko blokuje opravu zbraní pre Ukrajinu
Zdroj: TASR

Slovensko blokuje opravu nemeckých zbraní a poškodené húfnice sa hromadia na ukrajinsko-slovenskej hranici,“ informoval portál Business Insider s odvolaním sa na niekoľko vysokopostavených zdrojov v nemeckej vláde.

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď problémy na slovenskej strane odmietol. Uviedol, že nemá informácie o tom, že by pred „slovenskou hranicou už niekoľko týždňov parkovala nejaká technika.

Nemecká zbrojárska spoločnosť Krauss-Maffei Wegmannv polovici decembra zriadila neďaleko Michaloviec opravárenské centrum pre nemecké zbrane dodané na Ukrajinu. Ide o protitankové húfnice, protilietadlové systémy a raketomety.

Problém s clom

V zákulisí prebiehajú snahy o vyriešenie problému, do ktorých sa údajne zapojil aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Slovensko poukazuje na nevyriešené právne otázky týkajúce sa dovozných ciel.

Nemecké ministerstvo obrany sa snaží situáciu aspoň čiastočne riešiť prepravou jednotlivých zbraní do opravárenského centra cez iné krajiny EÚ,“ tvrdí článok. Znamená to stovky kilometrov navyše a časovú stratu.

Podľa ministra Naďa sa podarilo problém s clom rýchlo vyriešiť. „Problémy boli úplne iné. Aj tie sa vyriešia, keď nemecká firma, ktorá je za to zodpovedná, dokončí svoje domáce úlohy,“ dodal.

Ilustračné foto

Neprehliadnite:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM