MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nemci sa odrezali od sveta. Hrozia veľké problémy!

Keď už šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok píše do Berlína protestnú nótu, je to vážne. Dôvodom je obmedzenie kamionistov na nemeckých hraniciach.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nemci sa odrezali od sveta. Hrozia veľké problémy!
Zdroj: TASR/AP

Slovensko začína pociťovať následky katastrofálnej pandemickej situácie aj inak ako len na zdraví a domácej ekonomike. Nemecko nás vníma ako mimoriadne rizikovú krajinu a preto vyžaduje od slovenských kamionistov negatívny test na Covid-19 nie starší ako dva dni. To je veľký problém.

Mutanti útočia

Nemecký portál dw.com informuje o nových a mimoriadne prísnych opatreniach na hraniciach Nemecka s Českom a Rakúskom.

„Nemecko od nedele zastavilo väčšinu dopravy medzi regiónmi na východe a juhu krajiny, ako aj so susednými krajinami Česko a Rakúsko. Cieľom je zabrániť šíreniu nových mutácií Covid-19,“ píše dw.com.

Vláda v Berlíne označila rakúske Tirolsko a pohraničie Česka za „oblasti zmutovaného vírusu.“ Ide o obávanú juhoafrickú a britskú mutáciu Covid-19, ktoré sa šíria oveľa rýchlejšie. Tvrdé opatrenia majú trvať minimálne desať dní.

„Iba hŕstka výnimiek sa vzťahuje na pohyb ľudí z týchto krajín do Nemecka. Ide o Nemcov, ktorí sa vracajú domov a zamestnancov kritickej infraštruktúry ako sú napríklad lekári,“ približuje portál.

Nemci zároveň prerušili vlakové spojenie s Českom a Rakúskom a na hraniciach kontroluje pohyb ľudí tisícka policajtov. Do jedného vreca sa však dostali aj Slováci.

Automobilky varujú

Nemecký portál približuje, že prísne obmedzenia na nemeckých hraniciach sa vzťahujú aj na Slovensko, hoci nie je susedným štátom. Je však krajinou, ktorá je tiež tvrdo zasiahnutá výskytom nových nebezpečných variantov Covid-19.

„Na nové nemecké pravidlá na hraniciach sa sťažuje slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Do Berlína zaslal diplomatickú nótu,“ uvádza dw.com.

Kameňom úrazu je najmä požiadavka, aby slovenskí kamionisti museli pri vstupe na nemecké územie ukázať negatívny test na Covid-19 nie starší ako 48 hodín.

Veľké problémy

„Toto spôsobí veľké problémy, pretože je takmer nemožné, aby to kamionisti v praxi splnili,“ cituje dw.com slová Ivana Korčoka.

Slovensko je úzko prepojené s nemeckým trhom a obmedzenie nákladnej dopravy môže spôsobiť obrovské ekonomické problémy. Nemecké automobilky už bijú na poplach.

„Nemecká asociácia automobilového priemyslu VDA v nedeľu vyhlásila, že tieto obmedzenia môžu spôsobiť vážne problémy vo výrobe. Dôvodom je, že výrobný proces je závislý na dodávkach dielov z iných krajín,“ dodáva nemecký portál.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM