MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľné! Popradská socha Lenina v USA stále stojí

V americkom meste Seattle sa hrdo týči šesťmetrový Lenin, ktorého tam v roku 1993 doviezol z Popradu výstredný americký podnikateľ. Je zázrak, že socha ešte stojí.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľné! Popradská socha Lenina v USA stále stojí
Zdroj: TASR/DPA

Cez USA sa aktuálne prehnala vlna rasových nepokojov, ktorú sprevádzalo aj ničenie sôch rôznych historických postáv. Rozhnevaní Američania im vyčítali, že vo svojej dobe zastávali rasistické názory, a preto ich pamätníky strhli dole. Ako je možné, že demonštrantom prekážala socha Georgea Washingtona v Portlande, ale nevadí im socha Lenina v Seattli? Túto otázku rieši portál ibtimes.sg.

Je to proste neuveriteľné

Je to celé skutočne bizarná historka, ktorá pôsobí až neuveriteľne. Aj ibtimes.sg píše, že „je ťažké pochopiť, ako môže popredná kapitalistická krajina ako USA strpieť na svojej pôde grandióznu sochu zakladateľa ZSSR.“ A portál pridáva aj udivené otázky:

„Ako do čerta sa táto socha dostala do USA, keď ide o zakladateľa režimu, proti ktorému Amerika bojovala 40 rokov? A kto je zodpovedný za jej hrdé vztýčenie?“

Osud Leninovej sochy sa začal v roku 1988 v Poprade. „Po revolúcii, ktorá ukončila komunistický režim v Československu, bola socha odstránená. V roku 1993 ju kúpil Američan Lewis Carpenter a rozhodol sa previezť ju k sebe domov do USA,“ uvádza portál.

Šialené náklady

Lewis Carpenter dúfal, že šesťmetrový Lenin mu pomôže pritiahnuť zákazníkov do jeho reštaurácie v Seattli, ktorá mala byť slovenskou kolibou. Neodradila ho ani šialená suma za lodný prevoz umeleckého diela, ktorá vysoko prevyšovala nákupnú cenu.

Za samotnú sochu Carpenter zaplatil Popradu 13-tisíc dolárov. „Za jej prevoz do USA zaplatil ďalších 40-tisíc dolárov a musel kvôli tomu založiť svoj dom,“ približuje ibtimes.sg.

Z jeho veľkých podnikateľských plánov však napokon nič nebolo. Podľa portálu v roku 1994 tragicky zahynul pri autonehode. Socha sa stala majetkom umeleckej nadácie, ktorá vytrvalo odmietala ponuky na jej predaj s cieľom roztavenia. A tak Lenin stojí v Seattli dodnes.

Prečo nikomu nevadí?

Portál pripomína, že rozhnevaní demonštranti v USA už v posledných týždňoch strhli množstvo sôch historických dejateľov, ktorým vyčítali rôzne prehrešky a rasistické postoje.

„Portál The Daily Wire dal do kontrastu obrázok zničenej sochy amerického prezidenta G. Washingtona v Portlande a fotku Lenina, zakladateľa ZSSR, ktorá stojí v nedotknutom stave v Seattli,“ píše ibtimes.sg.

Podľa niektorých ľudí je to dôkaz, že demonštranti majú blízko k extrémnej ľavici. Aktivistka Charlotte Clymer však upozornila, že dôvod môže byť oveľa jednoduchší – Lenin skrátka stojí na súkromnom pozemku a je súkromným majetkom.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM