rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Neveria vláde a nechcú sa očkovať, píšu o nás Nemci

Proti covid-19 je zaočkovaná menej ako polovica obyvateľov, a nie preto, že by bol na Slovensku nedostatok vakcín.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Neveria vláde a nechcú sa očkovať, píšu o nás Nemci
Zdroj: TASR /Ján Krošlák

Mnohí ľudia na Slovensku sú zarytí odporcovia vakcín proti covid-19. „Odmietanie injekcie je pre nich aj formou protestu proti vláde,“ píše nemecký portál ND.

V Nemecku drvivá väčšina politických strán v predchádzajúcich dvoch rokoch podporila najdôležitejšie protipandemické rozhodnutia vlády. Na Slovensku sa politici hádajú aj v rámci vládnej koalície. A opozícia dokonca proti očkovaniu otvorene vystupuje a protestuje.

Diskusia medzi oboma tábormi je prakticky nemožná,“ informuje ND. Nič sa na tom nezmenilo ani počas jesennej vlny pandémie, keď malo Slovensko v prepočte na obyvateľov najviac nakazených v Európe.

Čo viac chceme?

Portál čitateľom pripomína emocionálne vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa v novembri spýtala: „Čo viac potrebujeme vidieť ako preplnené nemocnice a ľudí zomierajúcich na ventilátoroch, ktorí sa už domov nevrátia.

V polovici januára začal počet prípadov kvôli šíreniu omikronu opäť stúpať. Hrozí, že sa znova budú plniť nemocnice, ale Slovensko zrušilo prakticky všetky obmedzenia pohybu.

Aj tak ich málokto dodržiaval a dodržiava. Či už v hlavnom meste alebo na vidieku, kde zaznamenali aj útoky odporcov vládnych opatrení.

Bonus nepomohol

Ani kontroverzný nápad ministra financií Igora Matoviča vyplatiť zaočkovaným seniorom bonus 300 eur mierou vakcinácie na Slovensku prakticky nepohol.

Odporcovia očkovania nezmenili názor, ani keď im štát ponúkol finančnú odmenu,“ dodáva nemecký portál.

Neprehliadnite...

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM