Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Podnikateľ Vadala je na slobode! Talian je u nás spájaný s kauzami

Talianskeho podnikateľa s prepojením na organizovaný zločin prepustili po štyroch rokoch z väzenia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Podnikateľ Vadala je na slobode! Talian je u nás spájaný s kauzami
Zdroj: TASR/František Iván

Antonina Vadalu, podnikateľa s kontaktmi na kalábrijskú mafiu, prepustili v Taliansku po štyroch rokoch vo väzení na slobodu. Informoval o tom spravodajský portál talianskej verejnoprávnej televízie Rai News.

Vadala sa na Slovensku dostal do centra pozornosti verejnosti po tom, čo ho zatkli a následne zbavili obvinení v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

TASR sa po prepustení obrátila na talianske ministerstvo vnútra a požiadala ho o uvedenie dôvodu. „Nebolo vydané žiadne oficiálne vyhlásenie," reagovala na otázku Angela Caruanová z oddelenia medzinárodných vzťahov.

Odsúdený za drogy

Podnikateľ, ktorý je v kruhoch kalábrijskej mafie ‘Ndrangheta známy pod prezývkou Nino, odišiel v piatok večer z väznice v Turíne. Väzenským strážcom povedal, že sa vracia do rodného mesta Bova v provincii Kalabria, informuje denník Il Fatto Quotidiano.

Vo väzení strávil štyri roky. V roku 2019 ho v Benátkach odsúdili za medzinárodné obchodovanie s drogami. Pašoval kokaín z Južnej Ameriky do Talianska aj na Slovensko. Pôvodne za to dostal deväť rokov a štyri mesiace.

Talianske médiá v tejto súvislosti pripomenuli, že v marci 2018, len niekoľko dní po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, Vadalu spolu s ďalšími šiestimi Talianmi – vrátane jeho brata Bruna – zatkla slovenská polícia.

Talianov Kuciak spomínal vo svojich článkoch o aktivitách zločineckej organizácie ‘Ndrangheta vo východnej Európe.

Pre nedostatok dôkazov však Vadalu takmer okamžite prepustili, no o niekoľko dní neskôr bol opäť zadržaný na pokyn benátskej prokuratúry v akcii zameranej proti medzinárodnému obchodu s drogami,“ napísal denník Il Fatto Quotidiano.

Neprehliadnite...

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM