Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Obeťou rasizmu sú aj modrooké blondíny

Ani svetlé vlasy, modré oči a policajná uniforma neodradili starého Brita od rasistického útoku na ženu slovenského pôvodu, ktorá si dovolila dať mu pokutu za nesprávne parkovanie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Obeťou rasizmu sú aj modrooké blondíny
Zdroj: TASR

Niektorí ľudia skrátka neradi vidia cudzincov vo svojej krajine a to bez ohľadu na to, ako sa správajú a čím sa živia. Jedným z takýchto xenofóbov je aj britský milionár Fergus Wilson (71). Už v minulosti sa stal neslávne známym pre rasistické chovanie voči ľuďom s inou farbou pleti, ktorí mu vraj “smrdia ako curry.”

Aktuálne však dokázal, že mu vadia aj pekné Slovenky, ktoré sa na britských ostrovoch živia poctivou prácou.

Trúfol si na policajtku

Ako informuje britský portál DailyMail, Zuzana Austinová (38) je pôvodom Slovenka a žije so svojim britským manželom Michaelom vo Veľkej Británii. Mladá žena pracuje ako dopravná policajtka a pri výkone služby v apríli 2018 uvidela na ceste v Maidstone nesprávne zaparkované auto. Majiteľovi vozidla preto udelila pokutu 70 libier.

Lenže pokutovaným bol známy britský milionár Fergus Wilson, ktorý mal napriek svojmu bohatstvu obrovský problém pokutu zaplatiť.

“Kamera, ktorú mala policajtka na sebe, zachytila následnú potýčku plnú vulgárnych slov. Wilson zúrivo kričal – nedotýkajte sa ma! Hovoríte vôbec po anglicky? Zoberte si vašu vyje..nú blokovú pokutu späť tam, odkiaľ ste prišli,” cituje milionárove slová na adresu Zuzany DailyMail.

Súdny verdikt

Slovenka v britskej policajnej uniforme nenechala takéto správanie len tak a všetko nahlásila. Milionár, ktorý je bývalým učiteľom matematiky, bol obžalovaný z rasovo motivovaného vyhrážania a musel predstúpiť pred súd. “Wilson sa obhajoval tým, že slovník, ktorý použil, už v 21. storočí nemôže byť považovaný za urážlivý,” píše britský portál.

Vo svoj prospech sa snažil využiť aj Zuzanin vzhľad. Pred súdom tvrdil, že je predsa nemožné mať rasistické poznámky na adresu modrookej blondíny z inej európskej krajiny. Namietal, že parkoval správne a pokutu si nezaslúžil, pretože zákazová tabuľa bola medzičasom odstránená a to ho nahnevalo.

Nič mu to však nepomohlo. Súd v Kente ho uznal vinným a na začiatok musí zaplatiť súdne poplatky 650 libier. “Určite následne dostane aj pokutu a možno aj povinnosť zaplatiť odškodnenie,” uvádza DailyMail. Pre pani Austinovú bol totiž celý nepríjemný incident silne traumatizujúci.

Starému milionárovi zrejme pred súdom priťažil fakt, že to nie je jeho prvý rasovo motivovaný kúsok. Už v minulosti sa musel zodpovedať, keď vydal pokyn, aby v jeho mnohých nehnuteľnostiach neprenajímali byty “*farebným ľuďom*,” pretože potom tam všetko smrdí ako curry.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM