Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pokuta 50-tisíc eur za pašovanie hmyzu

Slovenskí bio-pašeráci vyfasovali na Sri Lanke najvyššiu pokutu, aká kedy bola v tejto krajine za podobný zločin uložená. Ich cieľom zrejme bol vzácny jed a iné látky obsiahnuté v ukoristenom hmyze.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pokuta 50-tisíc eur za pašovanie hmyzu
9
Galéria
Zdroj: TASR

Pätica Slovákov, ktorí sa snažili ilegálne vyviesť z chráneného dažďového pralesa Siharadža na Sri Lanke stovky ohrozených druhov živočíchov a rastlín, chcela dobre zarobiť. Namiesto toho však musia zaplatiť rekordnú pokutu, prišli o všetko drahé technické vybavenie a ešte k tomu dostali aj trest podmienečného odsúdenia. O téme píše portál Sundayobserver.lk.

Mastná pokuta

Informácia o slovenských pašerákoch, ktorí pod rúškom noci chceli zo Sri Lanky vyviesť viac ako 700 vzoriek ohrozených druhov hmyzu a rastlín, zamestnáva ázijské médiá už dlhšiu dobu. Nedávno sa zverejnila informácia, že Slováci dostali podmienečný trest odňatia slobody desať rokov s odkladom na tri mesiace.

Sudca im tiež udelil najvyššiu pokutu, aká kedy bola za takýto trestný čin na Sri Lanke uložená. Ale až aktuálne jej výšku zverejnil portál Sundayobserver.lk: “Slováci musia zaplatiť 10,84 miliónov srílanských rupií, keďže boli odsúdení za 37 porušení zákona o ochrane fauny a flóry.” V prepočte to predstavuje viac ako 50-tisíc eur.

Neboli len tak niekto

Sundayobserver.lk píše, že ľudia, ktorí takéto bio-pirátstvo páchajú, sú dobre vzdelaní, majú veľké vedomosti o faune a flóre a vo svojich domovských krajinách zastávajú významné pozície. Odsúdení Slováci tak zrejme neboli len obyčajní špekulanti.

Stovky krásnych motýľov, chrobákov, rastlín a obrovských viacnôžok, ktoré policajti Slovákom zaistili, zrejme mali slúžiť na extrahovanie vzácnych látok. “Napríklad motýle obsahujú rôzne jedy, ktorých medicínske účinky sa momentálne skúmajú… v ich zbierke boli aj chrobáky, z ktorých sa dajú získať určité biochemické zložky,” píše portál.

Vzhľadom na mimoriadnu rozmanitosť biodiverzity exotického ostrova sú tamojšie prípady biologických krádeží a pašeráctva veľmi rozšírené. “V minulosti už do takýchto prípadov boli zapletení Japonci, Nemci, Holanďania, Česi a Slováci,” dodáva Sundayobserver­.lk.

Foto: ilustračné

Motýle
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM