Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rekordný trest pre slovenských pašerákov

Sudca na exotickej Sri Lanke sa nijako nemaznal s päticou Slovákov, ktorí sa pokúsili z krajiny vyviesť stovky vzácnych motýľov, chrobákov a rastlín. Odsúdil ich na podmienečné väzenie a rekordnú pokutu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rekordný trest pre slovenských pašerákov
Zdroj: TASR

Srilanský portál Hiru News uvádza, že piati slovenskí pašeráci sa expresne rýchlo postavili pred súd a ten im vymeral skutočne exemplárne tresty, ktoré majú zrejme slúžiť ako varovanie pre ostatných. Počty takýchto snaživcov, ktorí sa snažia vyviezť k ostrova vzácne kusy ohrozených rastlín a živočíchov totiž neustále narastá a úrady si nevedia rady.

Rekordná pokuta

Pred pár týždňami zadržala polícia na Sri Lanke päticu Slovákov, ktorí sa snažili vyviesť z chráneného dažďového pralesa Siharadža stovky ohrozených druhov živočíchov a rastlín. Ázijské portály ich častujú rôznymi menami – pytliaci, pašeráci, či biologickí piráti.

Polícia ich zadržala v hotelovej izbe a zaistila aj prepravky s ich korisťou – išlo o nádherné motýle, rastliny i obrovské živé viacnôžky. Hiru News spresňuje, že spolu išlo o 771 biologických vzoriek.

“Sudca im udelil podmienečný trest odňatia slobody desať rokov s odkladom na tri mesiace a k tomu zaplatenie pokuty,” píše Hiru News. Má ísť o najvyššiu pokutu, aká kedy bola za takýto trestný čin na Sri Lanke uložená. Jej výšku však portál neuvádza.

Zabavené vybavenie

Ukoristené vzorky vzácnej fauny a flóry zrejme Slováci chceli speňažiť. Záujemcovia sa nájdu nielen medzi zberateľmi, ale najmä v sektore výroby liečiv a rôznych výživových doplnkov. Namiesto zisku však dnes počítajú iba straty.

Okrem pokuty totiž prišli aj o technické vybavenie, ktoré pri love hmyzu používali. Portál uvádza, že súd nariadil konfiškáciu kamier a dronov, ktoré im pri zatýkaní polícia zabavila. Prípad Slovákov nie je ojedinelý. Toto “biologické pirátstvo” sa deje na Sri Lanke už celé desaťročia. Ostrov je totiž mimoriadne bohatý na biodiverzitu prírodných a rastlinných druhov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM