Rastislav Búgel Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Poliaci skritizovali našu dominantu. Spišský hrad? Veľké SKLAMANIE!

Spišský hrad patrí medzi turistami najvyhľadávanejšie atrakcie na našom území. Poliaci však spustili poriadnu kritiku. Čo sa im nepáči?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Poliaci skritizovali našu dominantu. Spišský hrad? Veľké SKLAMANIE!
11
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván , TASR/Adriána Hudecová

Najväčší poľský webový portál Onet.pl sa zameral na Spišský hrad. Pokiaľ by ste čakali oslavné ódy na našu obľúbenú atrakciu, budete sklamaní.

Úvod článku sa ničím nevymyká očakávaniu. Cestovateľ Michal Walczewski opisuje prípadným turistom bohatú a pútavú históriu mohutnej stavby.

Na hrad sa veľmi tešil

„Musím sa priznať, že s hlavou plnou fotiek, ktoré som našiel na internete, som sa na hrad veľmi tešil. Očakával som niečo ako Oravský hrad – historické expozície, zaujímavú renováciu, skutočnú hostinu pre nadšenca hradu,“ opisuje svoje očakávania poľský autor článku.

A skutočne. Spišský hrad spočiatku na Michala urobil dobrý dojem. Poukazuje na to, že mohutnú stavbu vidno už z diaľky. „Už po pár kilometroch bolo ťažké odolať nutkaniu zastaviť auto a siahnuť po fotoaparáte,“ priznáva.

Prvé nemilé prekvapenie ho čakalo pri vstupe. Cestovateľ upozorňuje na vysokú cenu vstupného, kedy dospelí zaplatí 16 eur. Spomína však aj výhodnejšiu cenu pre študentov, seniorov a rodiny.

Prišlo sklamanie

Po zaplatení vstupného však zažil poriadne sklamanie, s ktorým sa dodnes nevie zmieriť. „Po zakúpení vstupeniek nás, žiaľ, čakalo veľké sklamanie. Horný hrad, celá citadela a absolútne najzaujímavejšie miesto v pevnosti, bol pre stavebné práce neprístupný. Veľká kovová mreža pretínajúca cestu jasne naznačovala koniec našej cesty. Zostáva už len malá komôrka na návštevu… a to je všetko,“ posťažoval sa poľský cestovateľ.

Návšteva sa (zatiaľ) neoplatí

Autor článku na najväčšom poľskom webe v kritike neprestáva. „Podľa môjho názoru, kým sa nedokončia práce na hornom hrade, a tie budú zrejme trvať minimálne niekoľko rokov, možno platené návštevy Spišského hradu pokojne vynechať. Všetko krásne sa dá dokonale vidieť zvonku. Ešte lepšie je fotiť obrovskú stavbu pevnosti z diaľky ako zvnútra. Môžete tiež prejsť po ceste k strednému hradu, prejsť bránou a dostať sa k pokladni, a tam ukončiť prehliadku. Aj keď spevnená cesta k citadele láka, hneď za rohom… končí opustenou mrežou. Rozhodnutie, či sa oplatí kúpiť vstupenku, je len na vás,“ dodáva.

Michal Walczewski pripomína ešte jedno negatívum. Ide o veľký stavebný žeriav, ktorý je viditeľný z každej časti hradu: „Ide o stavebný žeriav vysoký niekoľko desiatok metrov, stojaci obkročmo v samom strede citadely. Natretý jasnou bielou, červenou a žltou farbou sa týči nad pevnosťou a tvrdohlavo vstupuje do každého plánovaného fotografického záberu.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Rekonštrukcia Spišského hradu
11
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM