rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Policajti zadržali extrémistu, ktorý si vyrábal zbrane na 3D tlačiarni!

Mladý, 22-ročný Slovák, je priaznivcom neonacistických hnutí a podľa Europolu je podozrivý z teroristických aktivít.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Policajti zadržali extrémistu, ktorý si vyrábal zbrane na 3D tlačiarni!
Zdroj: Europol

Slovenská polícia v spolupráci s Europolom a americkou FBI zadržala 22-ročného muža podozrivého z podpory extrémistických hnutí a terorizmu. „Policajti zároveň po zabavili 3D tlačiareň, časti zbraní, počítače a iné elektronické zariadenia,“ informujú viaceré médiá.

Obdiv k fašizmu

Mladý Slovák bol známou postavou medzinárodnej ultrapravicovej internetovej scény, ktorú spája obdiv k fašizmu. Je členom online hnutia Siege, ktoré okrem iného šíri nacistickú a extrémistickú propagandu.

Je podozrivý z toho, že zverejňoval návody a schémy na výrobu zbraní, výbušnín a mín a návody na sabotážne útoky,informuje Europol. Inštrukcie zahŕňali napríklad výrobu automatických strelných zbraní pomocou podomácky zhotovených kovových častí a súčiastok vytlačených v 3D tlačiarni.

Medzinárodná spolupráca

Zatknutiu podozrivého predchádzali dve razie na Slovensku a v Česku, počas ktorých polícia zabavila sofistikované 3D tlačiarne a elektronické zariadenia. V súčasnosti ich skúmajú experti.

Medzinárodná operácia sa začala už minulý rok na žiadosť slovenských úradov. „Europol vytvoril s českou a slovenskou políciou spoločný vyšetrovací tím, poskytol odborníkov a zabezpečil spoluprácu s americkou FBI,“ informuje európska agentúra.

Nebezpečné aktivity mladého Slováka odhalilo vojenské spravodajstvo. Na základe zistení tajnej služby spustila NAKA s podporou medzinárodných partnerov intenzívne vyšetrovanie, ktoré viedlo k jeho zadržaniu.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM