Barbara Dallosová Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Politickú FRAŠKU a konflikt SaS s Matovičom sledujú aj za oceánom

Americké médiá ozrejmujú, čo sa v krajine uprostred Európy vlastne deje. Po odchode štvorice ministrov prichádza menšinová vláda.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Politickú FRAŠKU a konflikt SaS s Matovičom sledujú aj za oceánom
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Politická situácia na Slovensku by sa dala nazvať prinajmenšom búrlivou. Spory dvoch koaličných partnerov sa v uplynulých týždňoch hrotili a začali naberať aj osobnú rovinu.

Odchod ministrov

Výsledkom je odchod strany SaS, štyri prázdne ministerské posty a menšinová vláda. Dianie v našej vysokej politike si už všimli aj za oceánom. O Slovensku píše kalifornský portál San Diego Union-Tribune.

Web vysvetľuje, že v pondelok (5. 9.) podali demisie ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničných vecí Ivan Korčok, čím nasledovali svojho straníckeho šéfa. Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík podal demisiu ešte minulý týždeň.

„Sloboda a solidarita predtým uviedla, že nie je ochotná zostať vo vláde pre nezhody s ministrom financií Igorom Matovičom, populistickým lídrom, ktorého strana OĽANO vyhrala parlamentné voľby v roku 2020,“ píšu Američania.

Ostré útoky

Portál ďalej ozrejmuje, že Sulík sa dostal do konfliktu s Matovičom v mnohých otázkach vrátane toho, ako sa vysporiadať s prudko rastúcou infláciou spôsobenou vysokými cenami energií počas ruskej invázie na Ukrajinu alebo ako reagovať na pandémiu koronavírusu.

„Ich nezhody sa postupne zmenili na ostré osobné útoky,“ konštatuje americké médium. Web dopĺňa, že vláda štartovala s nálepkou protikorupčná, jej vízia sa však rozpadla po príchode spomínanej pandémie.

„Celé sa to zrútilo, keď bol Igor Matovič nútený odstúpiť z funkcie premiéra po tom, čo tajne zorganizoval dodávku dvoch miliónov vakcín Spuntik V z Ruska napriek nevôli koaličných partnerov,“ uzatvára San Diego Union-Tribune.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Neprehliadnite:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM