rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rakúšania kritizujú spustenie Mochoviec. Je to pre nich NEPOCHOPITEĽNÉ!

Ministerka životného prostredia Leonore Gewessler označila rozhodnutie slovenských úradov povoliť prevádzku za nepochopiteľné.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rakúšania kritizujú spustenie Mochoviec. Je to pre nich NEPOCHOPITEĽNÉ!
Zdroj: TASR/Milan Ivanič

Povolenie prevádzky tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach vyvolalo ostrú reakciu rakúskej vlády. „Opakovane sme varovali pred uvedením do prevádzky. Je to nepochopiteľné rozhodnutie,“ povedala ministerka životného prostredia Leonore Gewessler.

Vyhlásenie ministerky prišlo po tom, čo Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR tento týždeň dal zelenú na spustenie výroby elektriny v treťom bloku.

Jadrová energia je nebezpečná a zastaraná technológia, ktorá predstavuje veľké riziko,“ zdôraznila podľa ORF Leonore Gewessler.

Rakúšania tvrdia, že počas výstavby tretieho bloku kontroly odhalili viacero chýb, ktoré môžu predstavovať bezpečnostné riziko. Naopak, ÚJD tvrdí, že povoleniu predchádzali rozsiahle inšpekcie a analýzy, ktoré potvrdili, že elektráreň je možné spustiť.

Kto má pravdu?

Rakúsko má dlhodobo problém s prevádzkou jadrových elektrární v okolitých krajinách. Ich bezpečnosť bola predmetom náročných rokovaní už počas vstupu Slovenska do Európskej únie.

Súčasná rakúska vláda sa zaviazala, že sa pokúsi zabrániť spúšťaniu nových blokov všetkými dostupnými politickými a právnymi nástrojmi. „V súvislosti s vojnou na Ukrajine sú bezpečnostné riziká ešte jasnejšie,“ tvrdí ministerka životného prostredia.

Predmetom kritiky však v posledných mesiacoch bolo aj Rakúsko, a najmä Nemecko. Ich rozhodnutie odstaviť jadrové elektrárne podľa kritikov prispieva k súčasnej energetickej kríze.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM