Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Poplietli darcov spermií. Po rokoch prišiel šok!

Mnoho detí, ktoré sa narodia vďaka darcovskej spermii, v dospelosti hľadá svojho biologického otca. O to smutnejšie sú potom prípady, keď zistia, že je všetko inak.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Poplietli darcov spermií. Po rokoch prišiel šok!
Zdroj: pixabay.com

Portál Buzzfeed prináša silné príbehy viacerých detí, ktoré trpko doplatili na omyly a diletantstvo spermobánk.

Darcovstvo spermií pre neplodné alebo homosexuálne páry je multimiliardový biznis, ktorý však v USA podlieha len slabej regulácii. Výsledkom sú zámeny darcov a životné traumy ľudí.

Kto je môj otec?

Pán Johnson sa narodil na začiatku deväťdesiatych rokov dvom lesbickým ženám. Jedna z nich sa nechala oplodniť darcovskou spermiou a chlapca vychovávali spoločne.

Johnson sa odmalička musel vysporiadať s krutými reakciami okolia. “Ľudia si robili srandu z toho, že som bol počatý cez umelé oplodnenie,” cituje jeho slová Buzzfeed. To však nebolo jeho najväčšie trápenie.

Priznáva, že svoje mamy miloval, ale občas sa ho zmocňoval zvláštny pocit.

“Bol som smutný, pretože som presne nepoznal svoj pôvod. Jediné, čo som o svojom otcovi vedel, boli informácie na donorskej kartičke z kliniky, kde moja matka podstúpila umelé oplodnenie,” hovorí pán Johnson.

Mám sestru!

Na donorskej kartičke bol jeho biologický otec označený len ako Donor č. 19. Ďalšie stručné údaje uvádzali, že bol Talian, katolík a pracoval ako lekár. Mal zelené oči, hnedé vlasy, bol ženatý, mal rád futbal a starožitnosti. Nefajčil, nepil a mal vzornú lekársku prax.

Pán Johnson sa veľmi túžil s ním spojiť, ale nepodarilo sa mu to. Vďaka špeciálnemu registru však dokázal vystopovať aspoň ďalších potomkov svojho otca, ktorí tiež pochádzali z jeho darcovských spermií.

“Takto našiel minimálne štyri ženy, ktoré boli spolovice jeho sestrami. Bol z toho dojatý,” píše portál. Okamžite sa zblížili, začali sa stretávať a navzájom si pomáhať. Boli šťastní, že našli kus stratenej rodiny. Lenže potom prišlo nepríjemné vytriezvenie a veľký šok.

Všetko je inak

Jedna z novonájdených sestier pána Johnsona si nechala urobiť genetický test a zistila, že jej otcom určite nemôže byť žiadny Talian a nitky viedli na Slovensko.

“Neskôr sa spojila so Slovákom, ktorý potvrdil, že v mladosti daroval spermie na klinike v New Yorku,” píše Buzzfeed. Tým sa začala rozpadávať celá teória o ich príbuzenskom vzťahu, ktorý pre nich tak veľa znamenal.

Následne si urobil genetický test aj pán Johnson a ostatné domnelé sestry. Výsledky boli zdrvujúce: “Nemali medzi sebou žiadnu príbuzenskú súvislosť. Každý z nich mal iného darcu spermií.”

Pre všetkých to bolo veľmi bolestné zistenie. Cítili sa sklamaní a podvedení.

Buzzfeed upozorňuje, že sa tým odhaľuje veľký problém systému darcovstva spermií v USA. Zákony vyžadujú, aby kliniky odobraté vzorky testovali na prenosné choroby.

Neexistuje však takmer žiadna legislatíva, ktorá by ich zaväzovala k tomu, aby si preverovali informácie od donorov a aby zabezpečili, že ženy budú oplodnené presne tými spermiami, ktoré si vybrali z katalógu.

Ilustračné foto

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM