Svet o Slovensku

Svet o Slovensku: Populizmus vlády z nás robí rizikovú krajinu

Prestížny britský denník Financial Times si všíma zhoršenú reputáciu Slovenska a zvyšných krajín V4. Zatiaľ čo kedysi investori vyhľadávali tento región ako lákavú obchodnú príležitosť, dnes vyvoláva skôr obavy z politických rizík.

Ilustračný obrázok k článku Svet o Slovensku: Populizmus vlády z nás robí rizikovú krajinu
Zdroj: TASR

Časy, keď bolo Slovensko označované za ekonomického tigra s odvážnymi reformami sú dávno preč. Dnes sa v zahraničných médiách hovorí skôr o “populistickej” vláde Roberta Fica s antieurópskymi postojmi, náraste pravicového extrémizmu, ktorý vyústil do vstupu “neonacistickej” strany ĽSNS do parlamentu a samozrejme, o zúfalej situácii Rómov.

Narastajúce obavy

“Euroskeptická strana premiéra Roberta Fica síce stratila v marcových voľbách hlasy, ale aj tak vytvorila štvorkoalíciu, kde je aj pravicová Slovenská národná strana. Do parlamentu sa dostali aj neonacisti,” píše Financial Times. Dodáva, že takýto vývoj vzbudzuje narastajúce obavy, pričom rovnako znepokojujúca situácia vládne aj v Maďarsku a Poľsku.

“Neortodoxná politika v Poľsku a Maďarsku, ako aj populizmus na Slovensku a v Česku sa pre investorov stali hlavnými rizikami,” varuje v článku Yves Lemay, výkonný riaditeľ agentúry Moody's. Ide o jednu z najväčších svetových ratingových agentúr, ktoré vydávajú krajinám hodnotenia. Tie sú potom dôležité pre rozhodovanie medzinárodných investorov, kde budú rozvíjať svoje nové projekty.

“Teraz nás zaujíma, či existuje nejaké politické riziko v tomto regióne, ktoré by mohlo viesť k uvoľňovaniu fiškálnej disciplíny a k zastaveniu štrukturálnych reforiem, čo v posledných rokoch už sledujeme,” hovorí Lemay. Inými slovami, agentúra vyhodnocuje, či krajiny V4 nevykročili smerom, ktorý pripomína grécku cestu.

PREČÍTAJTE SI AJ: Kto povedie liberálov? Sulík sa chce vzdať funkcie, jeho rozhodnutie ovplyvní aj Galka

Ideme z kopca

Na Slovensku zlý trend potvrdzuje aj fakt, že druhá Ficova vláda minulý rok minula o 737 miliónov eur viac, ako si naplánovala. Ambiciózny cieľ stlačiť deficit pod 2,5 percenta sa tak nenaplnil a namiesto toho prišla studená sprcha – diera vo verejných financiách v skutočnosti ešte podrástla a dosiahla bez mála tri percentá HDP.

Tinancial Times píše, že takéto fiškálne uvoľňovanie a chýbajúce reformy môžu ovplyvniť vyhliadky krajiny do budúcnosti a spôsob, ako sa na ňu pozerajú zahraniční investori.

“To všetko znamená, že investori v strednej a východnej Európe už musia zvažovať aj faktory ako politická stabilita a sociálna súdržnosť. To ešte pred pár rokmi nebolo nevyhnutné,” uzatvára britský portál.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM