Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pozor! Na českých hraniciach hrozia kilometrové kolóny

Česi spúšťajú nový systém elektronického diaľničného mýta už od začiatku decembra. Lenže veľká časť dopravcov si stále nesplnila registračnú povinnosť a tak hrozí kolaps.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pozor! Na českých hraniciach hrozia kilometrové kolóny
Zdroj: TASR

Už o týždeň začína na českých diaľniciach fungovať pre dopravcov nový elektronický systém mýta. Mnohí si však nechávajú potrebnú registráciu až na poslednú chvíľu a tak podľa českého portálu idnes.cz aktuálne chýba v systéme ešte 180-tisíc registrácií. Na nezodpovedných dopravcov môžu doplatiť všetci vodiči. Výsledkom totiž budú zrejme obrovské kolóny na hraničných priechodoch.

Meškajú aj Slováci

Český portál informuje, že presne týždeň pred decembrovým termínom sa do systému prihlásilo 274-tisíc vozidiel. To je však len 60 percent z očakávaného počtu. Kto je najväčším lajdákom? “Najviac áut musia registrovať poľskí prepravcovia. Doteraz tak urobili v 64-tisíc prípadoch, čo je asi 54 percent zo všetkých. V Česku sa musí prihlásiť ešte 21-tisíc automobilov a rovnaké číslo platí aj pre Nemecko,” píše idnes.cz.

Lepšie výsledky vykazuje Litva, ale aj Slovensko. Litovskí prepravcovia sa už v Česku zaregistrovali na 88 percent a slovenskí dopravcovia to zvládli na 70 percent. Vzhľadom na šibeničný termín 1. decembra je to však stále málo na to, aby mohli byť všetci spokojní. Ak sa niekto chystá v decembri do Česka, môže si pripraviť najmä pevné nervy.

Nekonečné kolóny

Portál idnes.cz píše, že spoločnosť CzechToll, ktorá systém elektronického diaľničného mýta prevádzkuje, sa pripravuje na najhoršie a chystá zasadanie krízového štábu. “Po spustení prevádzky mýta sa na diaľniciach a predovšetkým v blízkosti hraníc, očakávajú mnohokilometrové kolóny. Dôvodom sú pomalé registrácie,” píše portál.

Najhoršia situácia sa očakáva počas prvých dvoch decembrových týždňov a to práve na slovensko-českej hranici. “Pri Lanžhote na Břeclavsku by kolóny mohli dosahovať niekoľko kilometrov. Viac ako 10-kilometrové rady hrozia aj pri Bohumíne a ďalších hraničných priechodoch najmä s Poľskom a Slovenskom, nárazovo aj vo vnútrozemí,” uvádza idnes.cz.

CzechToll kvôli hroziacemu dopravnému kolapsu posilňuje kapacitu obchodných miest, kde je možné sa zaregistrovať do mýtneho systému. Vytvorí aj dočasné registračné miesta a medzi autami stojacimi v kolónach sa budú pohybovať aj registračné autá. Premávku budú koordinovať posilnené policajné hliadky.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM