rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pozor na podvodníkov! Najatí ruskí herci oberajú o peniaze aj Slovákov

Na sociálnych sieťach sa šíri podozrivé video o obchodovaní s kryptomenami, ktorého autori tvrdia, že zarobili milióny eur na kórejskej burze.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pozor na podvodníkov! Najatí ruskí herci oberajú o peniaze aj Slovákov
Zdroj: Pixabay/Miroslav Hamřík

Na sociálnych sieťach sa šíri video, na ktorom údajní českí obchodníci s kryptomenami tvrdia, že na kórejskej burze zarobili milióny vďaka unikátnemu algoritmu.

Video v češtine

V skutočnosti ide o podvod, v ktorom vystupujú najatí herci z Ruska, informuje organizácia OCCRP.

Bola som v ťažkej situácii, chcela som splatiť dlhy,“ vysvetľuje jedna z obetí podvodu, Slovenka Marianna, prečo na ponuku odpovedala. Má dlhodobo choré dieťa a peniaze potrebovala.

Väčšina podvodných ponúk je v angličtine. Toto video bolo po česky, takže to vyzeralo seriózne," dodáva podľa Investigace.cz ďalšia obeť Milan, tiež zo Slovenska. Podvodníkom poslal stovky eur.

Údajní obchodníci vystupujúci pod menami Robert Veselý, Radek Mach či Václav Novotný vo videu komunikujú so silným ruským prízvukom.

Softvér na spoznávanie tvárí ich následne skutočne identifikoval ako ruských občanov.

Učitelia češtiny

Pátranie novinárov ukázalo, že údajní kryptomilionári sú učiteľmi češtiny, ktorí žijú v Ruskej federácii. „Veľmi pravdepodobne sú to iba pešiaci pracujúci pre niekoho oveľa lepšie schovaného a chráneného,“ informuje Investigace.cz.

Podvodníci od obetí žiadali, aby založili účet na krypto burze Binance a poslali z neho peniaze v kryptomene BNB. Ľudí lákali na astronomické výnosy 40-tisíc percent.

Zatiaľ nie je jasné, koľko „kryptomilionári“ na svojich obetiach zarobili. Na ich účte v Binance je suma zodpovedajúca vyše 600-tisíc dolárom, „ďalšie transakcie prichádzajú každých pár minút.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM