Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pre Francúzov sme nedocenená krajina a továreň svetových nápadov

Bratislavský summit pritiahol tisíce zahraničných novinárov a tí si nevšímali len politiku. Sme vraj nedocenená krajina plná špičkových inovácií.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pre Francúzov sme nedocenená krajina a továreň svetových nápadov
Zdroj: TASR

Valery Lerouge je vyslaný redaktor francúzskej televízie Francetv a v reportáži vychválil Slovensko ako nedocenený raj inovácií. Oblasť okolo Bratislavy dokonca nazval “Danube Valley,” čo je prirovnanie k americkému Silicon Valley v Kalifornii, kde vznikajú najmodernejšie inovácie sveta.

Zobuďte sa!

“Keď sa povie Slovensko, predstavíme si strohé budovy, Dunaj, rozsiahle lesy a hory. Krajina sa tiež spája s predstavou trochu zastaranej ekonomiky zdedenej po štyridsiatich rokoch komunistickej diktatúry,” začína reportáž Francetv.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Prečo sa modelky nikdy neusmievajú? Dôvody vás prekvapia

Redaktor však upozorňuje francúzskych divákov, aby sa nenechali zmýliť týmto klamlivým dojmom a otvorili oči. “Slovensko nie je len montážnou dielňou východnej Európy, ale laboratóriom inovácií!” Následne vymenováva najväčšie slovenské úspechy, ktoré rezonujú aj vo svete:

“Rodia sa tu startupy z rôznych oblastí – informatiky, dopravy i telekomunikácií… na Slovensku realizujú to, o čom svet zatiaľ iba sníva,” hovorí Valery a na mysli má najmä projekt prvého lietajúceho auta na svete.

Slovensko je svetové

Slovenský AeroMobil je naozaj jedinenčný koncept, ktorý sa dostal aj do výberu najúspešnejších deviatich firiem z celého sveta, ktoré vyvíjajú lietajúce auto. Podľa amerického portálu Nanalyze je práve AeroMobil najbližšie k spusteniu komerčnej výroby tohto lietajúceho zázraku.

Za projektom stojí očarenie lietajúcim Citroënom DS z francúzskeho filmu Fantomas sa hnevá. Štefan Klein, ktorý ho vyvíja už od roku 1990, priznal, že práve tento sci-fi film ho inšpiroval preniesť takéto auto-lietadlo do reality.

“Luxusne vyzerajúci sedan pre dve osoby sa zmestí na akékoľvek parkovacie miesto, má benzínový pohon a môže jazdiť po ceste ako normálne auto. Ako lietadlo môže pristáť na akomkoľvek letisku, alebo jednoducho na trávnatom páse, či spevnenej ploche len niekoľko stoviek metrov dlhej,” vychválil Aeromobil americký portál.

Čítajte aj: TOP 3 SVET O SLOVENSKU: Fico vraj patrí do basy, Sklenaříková túži byť matkou

Francúzsky novinársky štáb si tiež všíma, že Američania zverili zákazku na vybudovanie super rýchlovlaku Hyperloop medzi Viedňou a Bratislavou práve slovenskej firme. “Obraz montážnej krajiny je už dávno preč. Stále nedocenená Slovenská republika je dnes na špičke inovácií,” uzatvára Francetv.

Ilustračné foto, TASR

Bratislava vo dne i v noci
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM