Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pre Kočnera žiadajú doživotie, či trest smrti

Začiatok zrejme najväčšieho súdneho procesu v moderných dejinách Slovenska púta veľkú pozornosť aj v zahraničí. Pre obžalovaných z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej žiadajú tvrdé tresty.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pre Kočnera žiadajú doživotie, či trest smrti
13
Galéria
Zdroj: TASR

Mnohé české portály dnes venujú veľký priestor súdnemu konaniu, na ktorom súd prijal obžalobu vo veci vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Napriek požiadavkám obhajoby, aby vec vrátil späť na došetrenie, sudkyňa rozhodla, že sa začne intenzívne pojednávať, a to už od januára. Kým slovenské médiá zaujímala najmä pravá tvár Kočnerovej volavky Aleny Zsuzsovej, české médiá a čitatelia riešia najmä samotného Mariana Kočnera a stav právneho štátu na Slovensku.

Zaslúži si trest smrti

Chladnokrvá vražda dvoch mladých ľudí z čisto zištných dôvodov nenecháva chladných ani českých čitateľov. Hoci súd ešte nerozhodol o vine štvorice obžalovaných, čitatelia portálu idnes.cz v tom majú už jasno: “Kočner si zaslúži doživotie, pre takých ako on je aj trest smrti v poriadku… Dal by som doživotie všetkým a tomu, ktorý spolupracuje s policajtmi, len tridsať rokov,” píšu v komentároch pod článkom.

Mnohí dodávajú, že vražda novinára a jeho snúbenice vrhla veľmi negatívne svetlo na povesť Slovenska aj v zahraničí. “Ak sa chce Slovensko zbaviť nálepky štátu, kde vládne mafia a súdy ovládajú rôzni kmotrovia, tak by mali dostať rozsudky doživotia. Dúfam, že tam v obžalobe nenechali nejaké diery, aby sa Kočnerovi nepodarilo zbaviť viny kvôli nejakej nedbanlivosti.”

Kde urobil Kočner chybu…

Mnoho z českých čitateľov vníma dianie na Slovensku s istou úľavou, že u nich doma to stále nie je až také zlé. Predsa len, vraždy novinárov pre ich prácu a informácie o kontaktoch mafiánov na najvyššie úrovne štátu sú skutočne výnimočné na európske pomery. “Slovensko sa zjavne ešte neotriaslo z pomerov z deväťdesiatych rokov minulého storočia. Stačí si pozrieť videá o tom, čo sa tam dialo a deje a človek si povie, že sme na tom ešte stále dobre,” píše jeden z komentátorov na idnes.cz

Niektorí z čitateľov však nezaprú aj typický český humor: “Kočner urobil chybu. Namiesto strieľania novinára mal založiť politickú stranu so sloganom “Všetci kradnú” a vstúpiť do politky. Potom už iba vymeníte ministra vnútra, zreorganizujete políciu a všetko ide.”

Znalci slovenských pomerov však vedia, že Marian Kočner sa reálne o vstup do politiky usiloval. V roku 2006 kandidoval na primátora Bratislavy a z prepisov správ z jeho telefónu je zrejmé, že sa usiloval aj o založenie politickej strany s ambíciou uspieť v parlamentných voľbách.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM