Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zneuctený cintorín v Námestove riešia v Izraeli

Vandali sa poriadne vyzúrili na židovskom cintoríne v Námestove. Vznikla značná škoda, ktorá je však najmä v morálnej rovine. Prípad si všímajú aj v Izraeli.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zneuctený cintorín v Námestove riešia v Izraeli
2
Galéria
Zdroj: TASR

Európa dobre vie, kam môže viesť štvavý antisemitizmus a šírenie nenávisti voči určitej skupine ľudí. Hrôzy druhej svetovej vojny a holokaustu nám to budú pripomínajú už navždy.

Napriek tomu existuje stále nemálo ľudí, ktorí v sebe živia nenávisť voči Židom a neváhajú sa vyvŕšiť aspoň na ich hroboch. O udalosti z Námestova píšu viaceré svetové médiá. Najviac zarezonovala v Izraeli.

Barbarský akt

“Vandali na severe Slovenska znesvätili desiatky hrobov na židovskom cintoríne z 18. storočia,” píše izraelský portál Arutz Sheva. Vypočítava aj konkrétnu škodu, ktorú antisemitskí výtržníci spôsobili: “Až 59 náhrobných kameňov, z ktorých niektoré boli aj 200 rokov staré, boli vyvrátené a pováľané po zemi.”

Spúšť objavil predseda občianskeho združenia Pamätaj Karol Kurtulík, ktorý sa dlhodobo snaží o obnovu tohto židovského pietneho miesta. “Keď som to zbadal, skoro som spadol z nôh. Je to barbarský akt,” cituje jeho slová Arutz Sheva. Zároveň dodáva, že podľa K. Kurtulíka je na vine “narastajúce šírenie antisemitizmu cez fake news a konšpiračné teórie, ktoré sa šíria internetom.”

Obnova je na ceste

Hoci vandali spôsobili najmä morálne škody znesvätením miesta posledného odpočinku, zanechali po sebe aj nemalé materiálne škody. Ich výška sa odhaduje na minimálne 50-tisíc eur. “Polícia už začala celý incident vyšetrovať,” dodáva izraelský portál.

Zneuctenie cintorína však ukázalo aj krajšiu tvár Slovenska. Portál cituje pána Kurtulíka, že sa mu okamžite začali ozývať ľudia z Námestova i z celej krajiny a ponúkli mu pomoc s rekonštrukciou náhrobkov. Izraelský portál zároveň pripomína, že anisemitizmus má na Slovensku svoje korene, podobne ako v iných európskych krajinách.

“Počas druhej svetovej vojny bolo zavraždených 105 slovenských židov, čo predstavovalo 77 percent ich populácie na Slovensku. Dnes žije v krajine len približne päť tisíc židov.” Podobné barbarské činy sa pravidelne objavujú aj v iných európskych krajinách. Portál uvádza, že podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky štvrtina Európanov dodnes prechováva negatívne názory na židov.

“Začiatkom tohto mesiaca zničili vandali 107 náhrobkov na cintoríne vo Westhoffene, na západ od francúzskeho Štrasburgu. Minulý mesiac výtržníci postriekali zelenou farbou a zhodili náhrobky na cintoríne v Randers v Dánsku. Rovnaká udalosť sa odohrala v októbri aj na židovskom cintoríne vo Veľkej Británii,” uzatvára Arutz Sheva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM