Aktualizované Správy Krimi

ONLINE: ZAČAL SA MEGAPROCES: Obvinení z vraždy Jána a Martiny sa postavili pred súd, VIDEO, FOTO

Začal sa najsledovanejší súdny proces v novodobých dejinách Slovenska. Kuciakovci a Kušnírová sa po prvý krát pozreli do očí vrahov svojich detí.

Ilustračný obrázok k článku ONLINE: ZAČAL SA MEGAPROCES: Obvinení z vraždy Jána a Martiny sa postavili pred súd, VIDEO, FOTO
13
Galéria
Zdroj: TASR

SÚD SA SKONČIL

12:30 – Proti rozhodnutiu senátu sa obvinení nemôžu odvolať.

12:25 – “Účasť obvinených je nevyhnutná, súd nebude akceptovať žiadosti obvinených o konanie v ich neprítomnosti,” hovorí Sabová.

12:22 – Threema a ďalší obsah Kočnerovho mobilu a ani obsah USB kľúča zo sledovania Kuciaka a iných novinárov pravdepodobne nepripustia ako dôkaz.

12:21 – “Súd dospel k záveru, že neboli zistené také závažné chyby, ktoré by odôvodňovali iný postup. Práva na obhajobu boli plne zachované,” povedala Sabová.

12:20 – “Určuje sa rozsah a spôsob dokazovania tak, ako je uvedené v obžalobe z 21. 10. 2019 s výnimkou dôkazov, ktoré prokurátor podal v návrhu obžaloby a ktoré vzal späť na verejnom zasadnutí 19. 12. a s výnimkou návrhov na vykonanie dôkazov uvedených v 7. bode návrhu obžaloby a to uznesenia o pribratí špecializovaného vedeckého centra Europolu a digitálnych forenzných správ na číslach listu 5123 až 5138, 5139 až 5174, analýzy USB kľúča, ďalšie analýzy, úradné záznamy, vecných dôkazov podľa 8. bodu návrhu obžaloby, ďalej zahŕňam do obsahu dokazovania na návrh obvineného Mgr. Kočnera a prokurátora dohodu o spoločnom vyšetrovacom tíme. O ostatných dosiaľ navrhnutých dôkazoch si vyhradzujeme právo rozhodnúť počas konania hlavného pojednávania,” povedal Sabová

12:08 – Senát vyhlásil uznesenie. Rozhodol o prijatí obžaloby, znamená to, že spis sa už nemusí vrátiť späť na prípravné konanie.

V procese sa bude pokračovať na hlavnom pojednávaní 13. januára 2020.

Hlavné pojednávanie bude potom pokračovať 14., 15., 20., 21., 22. januára, 3., 4., 6. februára 2020, každý deň o 9:00 hod. na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v pojednávacej miestnosti v Justičnej akadémii.

11:59 – Advokáti Aleny Zsuzsovej navrhujú vrátiť obžalou do prípravného konania.

Zástupkyňa Tomáša Szabóa požiadala o vytýčenie pojednávania, takže súhlasí s návrhom obžaloby.

Marčekov obhajca ani Marček samotný nevyužili právo vyjadriť sa.

Kočner s advokátom navrhujú vrátiť návrh obžaloby do prípravného konania.

11:57 – Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej súhlasia s návrhom obžaloby.

11:54 – Dozorový prokurátor navrhuje prijať obžalobu a vytýčiť termín hlavného pojednávania.

11:52 – Verejné prejednanie obžaloby pokračuje.

11:36 – „Zatiaľ paragrafy prevládajú nad pravdou,“ hovorí otec Jána Kuciaka na margo doterajšieho priebehu súdu v Pezinku.

11:14 – 30 minútová prestávka.

11:12 – Sudkyňa Sabová k znalcovi Jenčovi:

“Vzala som na vedomie, že obhajoba obstará takýto znalecký posudok,”

11:09 – Marian Kočner prehovoril: Tvrdí, že vyšetrenie jeho duševného stavu neodmietol, mal výhrady k znalcovi, psychológovi Antonovi Heretikovi.

11:07 – Prokurátori dostali priestor na reakciu k Parovi.

Prokurátor Juraj Novocký kritizuje Jenča, že pre denník SME dopredu kritizoval spôsob, akým polícia získala Threemu z Kočnerovho iPhonu.

11:05 – Slovo má advokát Roman Kvasnica, ktorý zastupuje mamu Martiny Kušnírovej. Sadol si na miesto pre svedkov. Kvasnica tiež spochybňuje dôveryhodnosť znalca Jenča.

11:00 – Lipšic navrhol, aby bol vyšetrený Kočnerov psychiatrický stav pozorovaním v nemocnici pre obvinených a odsúdených. Počas vyšetrovania prípadu sa Kočner odmietol podrobiť podrobnejšiem vyšetreniu.

Kočner sa usmieva.

Lipšic požiadavku vysvetľuje, že treba skúmať, či je možná resocializácia Kočnera – je to dôležité pre rozhodnutie, či má byť možný trest 25 rokov alebo doživotie.

Zdroj: Dnes24.sk

10:56 – Lipšic kritizuje aj fakt, že advokát Marek Para navrhuje vypočuť znalca Jenču. Upozorňuje na jeho minulosť.

Navrhuje tiež, aby psychológovia skúmali duševný stav Mariana Kočnera v nemocnici pre obvinených. Dôvodom je, že Kočner počas vyšetrovania odmietol takéto skúmanie. Znalci vychádzali iba z krátkeho rozhovoru a z pozorovania.

10:54 – Slovo má advokát a zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic. „Dohoda bola prerokovaná s ministerkou spravidlivosti," vysvetľuje dohodu o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu. Hovorí, že postup bol správny a zákonný.

10:55 – Kočnerov advokát Para chce, aby senát obžalobu neprijal. Spochybňuje celú sériu dôkazovov, podľa neho chýbajú povolenia na domové prehliadky dvoch svedkov, podpisy a iné formality. Tvrdí, že po skočení vyšetrovania nedostal na študovanie úplný spisový materiál a navrhuje množstvo výsluchov ďalších svedkov – členov Kočnerovho komanda, ktorí pre neho sledovali novinárov.

10:51 – Advokát Para chce, aby senát obžalobu neprijal. „Je nevyhnutné vrátiť vec do prípravného konania."

Spochybňuje celú sériu dôkazovov, podľa neho chýbajú povolenia na domové prehliadky dvoch svedkov.

10:49 – Kočnerov obhajca menuje, čo všetko považuje za pochybenia, ktoré v spise našiel. Ide zväčša o formálnosti, napríklad že chýba podpis alebo že je podpis iného policajta.

10:46 – Advokát Para namieta aj to, že niektoré dokumenty podpisoval vyšetrovateľ, ktorý však nebol členom vyšetrovacieho tí­mu.

Napríklad protokol, ktorým bol prevzatý mobil a USB kľúč Zsuzsovej alebo mobil Miroslava Marčeka, rovnako mal podpísať aj forenzné správy.

10:39 – Kočnerov obhajca Marek Para: Tvrdí, že po skočení vyšetrovania nedostal na študovanie úplny spisový materiál.

Ďalej namieta, že dokumenty na zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu nemala možnosť obhajoba preštudovať. Podľa jeho slov neboli pred zriadením tímu splnené všetky formálne podmienky.

10:34 – Ďalší dozorový prokurátor obhajuje zriadenie Europolu, ktorý vznikol na základe európskej legislatívy. Rovnako upozornil, že do takéhoto prípadu sa môže priberať Europol priamo, bez Európskeho vyšetrovacieho príkazu, čo sa bežne deje.

Zriadenie spoločného vyšetrovacieho tímu kritizuje a spochybňuje Marian Kočner a jeho obhajca Marek Para.

10:33 – K prečitanej správe sa teraz vyjadria všetci účastníci konania: prokurátor, obvinení, obhajcovia, poškodení a ich právni splnomocnenci.

Kočner, Marček, Szabó ani Zsuzsová sa k správe nechcú vyjadriť, rovnako ani niekoľko advokátov.

Dozorový prokurátor berie späť návrh na čítanie niektorých výpovedí zrejme menej podstatných svedkov. Na súde tak nebude čítaná ani výpoveď exmanžela Aleny Zsuzsovej Mariána Markoviča.

10:26 – Medzi dôkazmi, ktoré by sa mali na súde vykonať sú aj rôzne správy o digitálnych stopách a analýzy mobilov, či USB kľúčov. V spise je aj úradný záznam o sprístupnení komunikácie cez Kočnerovu threemu.

10:18 Zlatica Kušnírová, manželia Kuciakovci a aj sestra Petra Molnára si uplatnili nárok na náhradu škody.

10:22 – Predsedníčka senátu Sabová hovorí, že v celej kauze boli vydané aj príkazy na sledovanie osôb a odpočúvanie. Ide o súčasť utajovaných príloh spisu.

10:17 – Sabová referuje o dodatočných dôkazných návrhoch Kočnera.

Žiada prečítanie dohody o vytvorení medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý analyzoval Kočnerove iPhony, ďalej žiadal, aby súd umožnil znalcovi obhajoby Eduardovi Jenčovi nahliadnuť do spisu a analyzovať elektronické stopy.

Jenčo prisľúbil, že dodá posudok do 60 dní od sprístupnenia spisu a elektronických stôp. Súd sprístupnil znalcovi obhajoby Jenčovi spis 26. novembra.

Znamená to, že súd umožnil, aby si obhajoba pripravila vlastný znalecký posudok k zaisteným elektronickým stopám vrátane prepisov Threemy a WhatsAppu, ktoré sú v tomto prípade jedným z kľúčových dôkazov.

“Iné dôkazné návrhy neevidujem,” dodala sudkyňa Sabová.

10:17 – Prokurátor navrhuje aj výsluchy rôznych svedkov a aj prečítanie niektorých výpovedí svedkov.

10:16 – Kuciakovci a Zlatica Kušnírová, rovnako aj Silvia Molnárová (sestra zavraždeného podnikateľa) si uplatnili nárok na náhradu škody.

10:08 – Prokurátor navrhuje zhabať autá obžalovaných – Kočnerovo Bentley, Citroen, ktorý vlastní príbuzný Szabóa Gabriel Szabó a Zsuzsovej Mercedes.

10:03 – Sudkyňa vyhlásila, že obžalovaní sú na základe vyšetrenia duševného stavu spôsobilí byť zodpovední za svoje skutky, trestné stíhanie obžalovaných je prípustné. Zsuzsová trpí viacerými poruchami.

9:56 – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký ani obvinení Marian Kočner, Alena Zsuzsová., Miroslav Marček a Tomáš Szabó nemajú záujem uzavrieť dohodu o vine a treste. Povedali to pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku na predbežnom prejednaní obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Všetkým obvineným hrozí 25 rokov až doživotie.

9:53 – Rodičia Jána Kuciaka sedia oproti lavici so Zsuzsovou a Szabóom. Zlatica Kušnírová a Silvia Molnárová sedia oproti lavici s Kočnerom a Marčekom.

9:49 – Pri obžalovaných stoja ozbrojení muži v kuklách. Vedľa Aleny Zsuzsovej sedí príslušníčka justičnej stráže bez kukly.

9:38 – Senát upustil od vypočutia Generálneho riaditeľa ZVJS, oznámila predsedníćka senátu. Prečo mal byť vypočutý, nie je známe.

9:28 – Keď sudkyňa prečítala meno Jozefa Kuciaka, Kočner znervóznel, akoby mu zovrelo hrdlo a výrazne prehltol.

9:23 – Na pojednávaní sú aj rodičia Jána Kuciaka – Jozef a Jana Kuciakovci. Rovnako aj Zlatica Kušnírová, mama zastrelenej Martiny. Obžaloba sa týka aj zavraždeného podnikateľa Petra Molnára z Kolárova.

9:20 – Predsedníčka senátu prečítala aj mená obhajcov, ktorí zastupujú obžalovaných. Alena Zsuzsová má ako jediná dvoch advokátov.

9:12 – Ďalej sudkyňa číta mená Szabóa a Marčeka. Tí sa počas informovania postavia. Na záver vyzve Mariana Kočnera. Ten má oblek a modrú košeľu. Ruky má spútané, takže sa mu ťažko manipuluje s mikrofónom.

„Nemám ho na občianskom preukaze uvedený," vysvetľuje, prečo nemá na preukaze totožnosti skratku titulu Mgr. Otázku mu predložila predsedníčka senátu Sabová.

9:11 – Predsedníčka senátu Ružena Sabová overuje totožnosť Aleny Zsuzsovej. Tá sa na chvíľu postaví. Má čierne svetrové šaty, hnedý opasok ZVJS. Čierne vlasy ostrihané nakrátko.

9:10 – Obžalovaní sedia v tomto poradí: Najbližšie k novinárom je Marian Kočner, hneď vedľa neho je údajný strelec Miroslav Marček. Po ich bokoch sú ozbrojení kukláči.

V ďalšej lavici je dvojica – Tomáš Szabó a Alena Zsuzsová, aj pri nich sedia príslušníci ZVJS.

9:08 – Alena Zsuzsová si v čase príchodu zakrývala tvár zápisníkom. Išla v poradí ako prvá a sedí najďalej od novinárov. Celý čas je vytočená chrbtom, verejnosť jej vidí iba chrbát.

9:07 – Obžalovaní prišli do miestnosti v sprievode kukláčov.

8:46 – Prokurátor Ján Šanta je už v budove Justičnej akadémie. Pojednávanie sa má začať o 9.00 hodine.

8:44 – Na súd prišiel advokát Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica.

8:25 – Advokát Aleny Zsuzsovej František Neszméry prišiel do budovy Justičnej akadémie, kde sa bude konať súd.

8:21 – Na súd prišli rodiča Jána Kuciaka, brat Jozef a tiež Zlatica Kušnírová, mama zavraždenej Martiny.

8:15 – Prišla predsedníčka senátu Ružena Sabová.

8:14 – Priniesli spis. Má vyše 25-tisíc strán.

8:10 – Do pojednávacej miestnosti priniesli spis kauzy. Je v nej už aj dozorový prokurátor, ktorého tvár nie je povolené zverejňovať.

8:02 – Na súd prišli Marek Para a Daniel Lipšic.

8:00 – Do pojednávacej miestnosti pustia verejnosť, vrátane novinárov, o 8:45. Až keď budú všetci v miestnosti, príslušníci justičnej stráže privedú obžalovaných.

Prípad bude súdiť predsedníčka senátu Ružena Sabová a členovia senátu Rastislav Stieranka a Ivan Matel.

7:41 – „Očakávam, že proces sa bude ťahať dlho, pojednávaní bude veľa. Problémy predpokladám najmä v prípade objednávateľa. Budeme sa preto musieť obrniť trpezlivosťou a čakať. A zadosťučinenie? To budem možno cítiť, až keď padne právoplatný verdikt,“ hovorí otec Jána Kuciaka.

6:21 – Niekoľko novinárov sa už schádza pred budovou Špecializovaného trestného súdu. V tom čase priviedli do budovy dve osoby, Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera. Ten mal na hlave nepriestrelnú hel­mu.

6:11 – Eskortovali jedného z obžalovaných. Niekoľko áut s majákmi sa prehnalo obcou Svätý Jur krátko po šiestej, píšu Aktuality.sk

Senát Špecializovaného trestného súdu otvoril verejné zasadnutie predbežného prejednania obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na lavici obžalovaných sedia Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M.

Obžaloba a dôkazy

Senátu, ktorý bude pojednávať kauzu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a iné skutky, predsedá Ružena Sabová. Ta odsúdila napríklad mafiánsku skupinu piťovcov alebo ministrov v kauze nástenkového tendra. V tomto prípade sú výnimočne dvaja dozorujúci prokurátori. Sú nimi prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan a Juraj Novocký.

Na mieste sú prítomní aj poškodení a ich právni zástupcovia. Medzi nimi Jozef aj Anna Kuciakovci a Zlatica Kušnírová. Tých zastupujú advokáti Daniel Lipšic a Roman Kvasnica.

Na predbežnom prejednaní obžaloby bude súd skúmať obžalobu a zákonnosť dôkazného materiálu. V prípade, že zistí závažné procesné chyby, tak môže prokurátorovi obžalobu vrátiť. Tým by sa celá vec dostala späť do prípravného konania. V prípade, že sa tak nestane, súd nariadi termín začiatku hlavného pojednávania.

Na predbežnom prejednaní senát môže podľa Trestného poriadku obvineného vypočuť. Súd sa zároveň bude pýtať prokurátora a obvinených, či nechcú uzavrieť dohodu o vine a treste. S tou by museli súhlasiť obe strany, ako aj poškodení.

Vražda novinára

Z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú obvinení Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Zoltán Andruško, ktorý mal byť medzičlánkom medzi Alenou Zsuzsovou a samotnými vykonávateľmi vraždy, od začiatku s políciou spolupracuje, a tak uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste. Tú bude posudzovať iný senát ŠTS 30. decembra.

Obžaloba prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry je podaná za šesť skutkov. Okrem vraždy Kuciaka a Kušnírovej stojí aj na vražde podnikateľa z Kolárova Petra Molnára, ktorého mali zastreliť Marček a Szabó. v roku 2016 pri neúspešnom pokuse o lúpež. Ďalšie štyri skutky sa týkajú nedovoleného ozbrojovania.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Podľa obžaloby si vraždu objednal Marian K. ako pomstu za články, ktoré Kuciak publikoval o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM