Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pre Rusov i Číňanov sme ľahká politická korisť

Autoritatívne režimy z východu ovplyvňujú verejnú mienku i politiku v Česku, Maďarsku a na Slovensku, aby dosahovali svoje vlastné antieurópske ciele.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pre Rusov i Číňanov sme ľahká politická korisť
Zdroj: TASR

Mrazivú analýzu ruského, čínskeho a tureckého vplyvu na demokracie v strednej Európe priniesol portál Emerging Europe. Uvádza, že autoritatívne režimy z východu rôznymi spravodajskými hrami infiltrujú svoje záujmy do politík krajín V4. Výnimkou je len Poľsko, ktoré je tradične antirusky naladené a takéto pokusy by tam nemali šancu na úspech.

Sme zraniteľní

„Región strednej a východnej Európy je mimoriadne zraniteľný z hľadiska vplyvu autoritatívnych režimov Ruska, Číny a Turecka. Dôvodom je fakt, že ide o mladé demokracie so slabšími verejnými inštitúciami a vládami, ktoré používajú populistický slovník na udržanie vlastnej popularity,“ uvádza Emerging Europe. Ide o závery, ktoré priniesla štúdia vypracovaná maďarským think tankom Political Capital, Inštitútom sociálneho rozvoja a českým Inštitútom pražských bezpečnostných štúdií.

Štúdia ukazuje prstom na tri krajiny – Česko, Maďarsko a Slovensko, ktoré sú v ohrození. „Rusko využíva množstvo účinných nástrojov, ako sú napríklad tajné služby, aby podporovalo šírenie myšlienok proti NATO a EÚ. Pomáhajú mu pritom miestni prokremeľskí aktéri,“ uvádza portál.

Na Slovensku má podľa portálu túto úlohu zohrávať predseda SNS Andrej Danko: „Jeho nacionalistická SNS zablokovala v parlamente prijatie prozápadnej Bezpečnostnej a obrannej stratégie SR.“

Najhoršie sú na tom Maďari

Každá z východných mocností má pritom trochu iné ciele. Zatiaľ čo Rusko sa usiluje o narúšanie jednoty EÚ, ktorá na Moskvu uvalila sankcie, Čína sa sústreďuje na „mäkkú ekonomickú silu,“ čo je najmä prípad Česka. Turecké aktivity sa zasa zameriavajú „najmä na kultúrnu oblasť,“ píše Emerging Europe.

Portál dodáva, že podľa štúdie majú Rusko, Čína a Turecko najľahšiu prácu v Maďarsku. Pomáha im vláda Viktora Orbána, ktorá otvorene hlása príklon k východným režimom a snaží sa stať mostom medzi Východom a Západom. „Tým necháva otvorené dvere vplyvu autoritatívnych režimov na krajinu,“ píše Emerging Europe.

V Budapešti sídlia aj konkrétne inštitúcie, ktoré tomuto vplyvu aktívne pomáhajú. Podľa portálu sú to Medzinárodná investičná banka (IIB) s ruským pozadím a Európska kancelária Tureckej rady. Maďarský premiér zároveň udržiava blízke vzťahy s ruským prezidentom Vladimírom Putinom a tureckým prezidentom Recepom Ergodanom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM