rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pred jadrovou vojnou sa môžete ukryť v luxusnom kryte. Ich výrobca mieri na Slovensko

Česká firma, ktorá vyrába moderné protiatómové bunkre, otvorí v septembri v Bratislave prvú zahraničnú pobočku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pred jadrovou vojnou sa môžete ukryť v luxusnom kryte. Ich výrobca mieri na Slovensko
Zdroj: Tebrix

Utečenecká kríza, pandémia a najmä vojna na Ukrajine výrazne zvýšila dopyt ľudí po bezpečnosti. Ťaží z toho aj česká stavebná firma Tebrix, ktorá vyrába podzemné kryty chrániace pred jadrovým výbuchom, živelnými pohromami či masovými nepokojmi.

V septembri otvorí spoločnosť prvú zahraničnú pobočku v Bratislave,“ informuje E15.cz. Riaditeľ firmy tvrdí, že prelomový môže byť kontrakt na výstavbu tisíc krytov pre zatiaľ nešpecifikovanú kráľovskú rodinu z Blízkeho východu.

Prvým klientom firmy na Slovensku je podľa Hospodárskych novín Bratislavčan, ktorý si objednal kryt s rozlohou 180 štvorcových metrov. Bude obsahovať vybavenie rodinného domu, potrebné technológie, vinotéku aj strelnicu. „Je dimenzovaný pre osem osôb, ktoré v ňom dokážu žiť najmenej dva roky,“ informuje spoločnosť.

Pitná voda z fekálií

V susednom Česku spoločnosť postavila už osem desiatok krytov. „Kým v predchádzajúcich rokoch boli zákazníkmi výlučne českí miliardári, ktorí podzemné priestory využívali aj na ukrytie trezorov s cennosťami, v súčasnosti rastie dopyt ľudí zo strednej vrstvy,“ informuje E15.

Najväčší kryt, ktorý firma dodala, má rozlohu 850 štvorcových metrov a jeho súčasťou je aj bazén. „Ľudový“ model krytu pre štyri osoby má rozlohu 45 štvorcových metrov a stojí okolo dvestotisíc eur.

Súčasťou krytu je aj dieselový agregát, ktorý dokáže dodávať elektrickú energiu pri bežnej zásobe nafty na jeden či dva roky. „Pitnú vyrobíme aj z fekálií a naše filtre od nás kupuje aj armáda,“ vysvetľuje riaditeľ spoločnosti ako riešia zásobovanie vodou.

Mohlo by vás zaujímať...

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM