MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rakúska ministerka odstupuje pre škandál so slovenským titulom

Nevídané nezmysly a odpísané celé state textu - takto analytik zhodnotil dizertačnú prácu rakúskej ministerky práce, ktorá za ňu získala diplom na Slovenskej technickej univerzite.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rakúska ministerka odstupuje pre škandál so slovenským titulom
Zdroj: Facebook.com/Ora News

Škandál už rezonuje aj za hranicami Rakúska. Na podozrenie z plagiátorstva rakúskej ministerky práce Christine Aschbacherovej upozornil rakúsky portál vienna.at. Problémové sú obidva jej vysokoškolské tituly, teda magisterský aj doktorandský. Prvý získala v Rakúsku a druhý na Slovensku. Členka vlády Sebastiana Kurza už avizovala svoju demisiu.

Znôška nezmyslov

Na problémy s vysokoškolskými titulmi Christine Aschbacherovej upozornil bloger Stefan Weber, ktorý sa špecializuje práve na odhaľovanie plagiátorov. Jeho zistenia sú skutočne šokujúce a prevzal ich aj britský portál The Guardian.

„Jej diplomová práca z roku 2006 (z Univerzity aplikovaných vied vo Wiener Neustadt) obsahuje plagiátorstvo, nesprávne citácie a slabú nemčinu,“ uvádza The Guardian.

Ako je možné, že rakúska ministerka odovzdala prácu s pochybnou nemčinou? Je to síce jej rodný jazyk, ale podľa rakúskych médií to vyzerá tak, akoby použila obyčajný prekladač Google na preklad cudzojazyčných textov, ktoré následne vydávala za svoje myšlienky.

„Rovnaké obvinenia vzniesol Weber aj voči dizertačnej práci, ktorú odovzdala minulý rok na technickej univerzite na susednom Slovensku,“ pokračuje The Guardian.

V tomto prípade je zoznam uvádzaných akademických hriechov ešte horší: „Nevídané nezmysly, nezrozumiteľný jazyk a plagiátorstvo… Viac ako pätina textu je prevzatá z iných zdrojov bez citácií, najmä z časopisu Forbes,“ hovorí Weber.

Radšej sa porúča

Na príklade Christine Aschbacherovej je dobre vidieť rozdiel v rakúskej a slovenskej politickej kultúre. Kým na Slovensku čelilo podobnému škandálu viacero politikov, ani jeden kvôli tomu neodstúpil z funkcie. Rakúska ministerka to pomerne rýchlo zabalila.

„Christine Aschbacherová vyhlásila, že odstupuje z funkcie, aby ochránila svoju rodinu. Sťažuje sa pri tom na nenávistnú kampaň, politizáciu a útoky neznesiteľnej intenzity,“ uvádza portál.

Ako to už v takýchto prípadoch býva, odstupujúca ministerka odmieta akékoľvek obvinenia z plagiátorstva a označuje ich za nepodložené domnienky. V tomto smere je to rovnaké v Rakúsku aj na Slovensku.

Škola to preverila

(pozn. red.): Vedenie Materiálovotechno­logickej fakulty (MTF) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Trnave operatívne preverilo celý priebeh doktorandského štúdia rakúskej ministerky práce a rodiny Christine Aschbacherovej, ktorá počas uplynulého víkendu odstúpila z funkcie pre podozrenie z plagiátorstva pri dizertačnej práci na MTF.

Na základe predbežného vyhodnotenia relevantných dokumentov od prijímacieho konania až po obhajobu dizertačnej práce skonštatovalo, že celé štúdium Aschbacherovej bolo v súlade s príslušnou legislatívou STU a Slovenskej republiky a neboli zistené žiadne pochybenia ani zo strany študentky, ani zo strany MTF. Uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytol dekan fakulty Miloš Čambál.

„Protokol o kontrole originality v Centrálnom registri záverečných prác (CRZP) vykazuje zhodu 1,15 %, na základe čoho z pohľadu slovenskej legislatívy nebol žiadny dôvod prácu spochybňovať,“ uviedol dekan. MTF má, ako doplnil, vysoko nastavené štandardy kvality a pravidelne monitoruje ich dodržiavanie.

Svedčí o tom viac ako 25-tisíc absolventov, o ktorých je podľa jeho slov na trhu práce enormný záujem a ktorí sa na ňom veľmi úspešne uplatňujú.

„MTF vždy jasne vyjadrila svoj názor na problematiku plagiátorstva a bude tomu tak aj v tomto prípade. Z tohto dôvodu vítame rozhodnutie vedenia STU v Bratislave ustanoviť odbornú komisiu, ktorá preskúma predmetnú dizertačnú prácu a až na základe jej záverov budú prijaté relevantné rozhodnutia,“ dodal Čambál.

Do prijatia spomínaných záverov považuje škola za korektné, aby nebolo poškodzované dobré meno inštitúcie a jej konkrétnych zamestnancov a dehonestovaná zodpovedná práca pedagógov fakulty a poctivý prístup tisícov študentov a absolventov Materiálovotechno­logickej fakulty STU so sídlom v Trnave.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM