Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Rasistický útok alebo susedské spory?

Otrasný prípad útoku na slovenskú matku so štvorročným dieťaťom vo Veľkej Británii skončil na súde. Útočníčka ju kopala, hrýzla a vyhrážala sa zabitím.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Rasistický útok alebo susedské spory?
Zdroj: TASR

Nevraživosť voči prisťahovalcom vo Veľkej Británii vzrástla, čo by mohol dokazovať aj najnovší útok na slovenskú ženu, ktorá skončila s modrinami a narazenými rebrami. Polícia prípad vyšetrovala ako rasovo motivovaný. Zároveň však vyplávali na povrch aj dlhodobé susedské problémy, ktoré vyprovokovali britskú susedu k napadnutiu Slovenky. Sudca však skonštatoval, že nič nemôže ospravedlniť také surové násilie priamo pred malým dieťaťom. O prípade píše portál Liverpoolecho­.co.uk .

Keď sa ženy pobijú…

Slovenka Michaela vyšla ráno von z domu a za ruku viedla svojho štvorročného syna. Práve ho chcela odviezť do školy, keď k nej priskočila jej britská suseda Victoria a začala ju častovať nadávkami ako „skur..á cudzinka“ a „ty potkan!“ Nezostala však len pri slovách.

Victoriina 15-ročná dcéra začala ťahať Michaelu za vlasy, sotila ju dole, kopala a šliapala po nej, zatiaľ čo Victoria ju neustále udierala päsťami. Liverpoolecho­.co.uk uvádza, že útok bol pre syna napadnutej ženy mimoriadne stresujúci: „Plačúci chlapec ešte viac vykríkol, keď britská útočníčka vyhlásila – zabijem ťa! Toto sa ti stane vždy, keď ťa uvidím!

Zúrivá Britka sa ešte stihla zahryznúť do ruky svojej obete a potom už bitej Slovenke pribehli na pomoc dvaja okoloidúci. Michaela žije so slovenským priateľom Adrianom, ktorý krátko po útoku prišiel na miesto a na oplátku zaútočil na Victoriinu matku Paulinu.

Susedské spory

„Victoria Davies sa priznala k rasovo podnietenému útoku s ublížením na zdraví,“ uvádza portál. Lenže obe ženy si už dávnejšie nevedeli prísť na meno. Na súde zaznelo, že už päť mesiacov sa neustále hádali, kričali na seba cez tenkú stenu, ktorá oddeľovala ich byty a večer pred útokom priateľ Michaely opľul Victoriinu matku Paulinu. Britská rodina zasa rozbila Slovákom dve okná na byte.

Sudca to všetko vzal do úvahy, ale skonštatoval, že „nič z toho, čo sa stalo, nemôže ospravedlniť takéto násilie pred nevinným dieťaťom… ťažko si predstaviť hrôzu, ktorú muselo v tej chvíli zažívať.“ Rozsudok preto Slovákov určite potešil.

Victoria dostala 15 mesiacov za mrežami a jej pubertálna dcéra 12-mesačný sociálny dohľad. Slovák Adrian zasa musí pani Pauline zaplatiť ako odškodné sto libier. Britská útočníčka bola podľa portálu pri vypočutí rozsudku zúrivá od hnevu: „Ku..a! Tomu nemôžem uveriť! Dostanem 15 mesiacov pre jej skur..né klamstvá!“ Isté je, že susedské spory minimálne na nejaký čas ustanú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM