MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nepochopiteľný biznis so šteniatkami, ktoré zomierajú. Vraj je to legálne

Stovky šteniat populárnych plemien psov sa pravidelne prevážajú zo Slovenska do Španielska v dodávkach bez klimatizácie. Zakaždým mnohé uhynú, ale úrady s tým nevedia nič spraviť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nepochopiteľný biznis so šteniatkami, ktoré zomierajú. Vraj je to legálne
10
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Francúzsky portál Midi Libre píše o otrasných podmienkach, v akých sa prevážajú šteniatka od množiteľov na Slovensku na predaj do Španielska. Portál uvádza, že je to veľký biznis, ktorý sa odohráva priamo pred očami bezmocných ochranárov i úradov.

Je to horor

Portál sa odvoláva na zistenia francúzskej organizácie na ochranu zvierat SPA z oblasti východného Francúzska. Ochranári sú podľa vlastných slov zúfalí.

„SPA označila zadržanie dodávky zo Slovenska smerujúcej do Španielska za horor. Vozidlo zaistili colníci 13. júla a viezlo 98 šteniatok vo veku dvoch až troch mesiacov,“ píše Midi Libre.

Ochranári sa psíkov okamžite ujali a bol to veľmi smutný pohľad. „Štence boli dehydratované a vyhladované… Mnohé z nich zahynuli počas cesty a šofér ich len tak vyhodil von do prírody,“ uvádza francúzsky portál.

Je to bežná prax

Midi Libre uvádza, že tento prípad nie je, bohužiaľ, ojedinelý. V skutočnosti je to ucelený systém, ktorý svojim aktérom prináša dlhodobo veľké zisky. Po psíkoch vybraných plemien je totiž veľký dopyt.

„Krutý biznis so šteniatkami sa odohráva najmä v niektorých východoeurópskych krajinách, predovšetkým na Slovensku a tiež v Španielsku,“ cituje portál vyjadrenie SPA.

Mimoriadne zarážajúco však pôsobí fakt, že colníci museli nechať dodávku so živým nákladom pokračovať ďalej. „SPA preverovala všetky potvrdenia, veterinárne a očkovacie pasy zvierat… všetko bolo v poriadku,“ píše Midi Libre. A tak šofér pokračoval ďalej do Španielska.

„Je pravdepodobné, že mnoho ďalších psíkov ešte uhynie počas tohto tisíc kilometrového prevozu do Španielska. Najmä, keď je v dodávke teplota aj viac ako 40 stupňov, keďže tam chýba klimatizácia,“ píše portál.

Dodáva, že len tento jeden zadržaný transportér preváža každých 15 dní zo Slovenska do Španielska približne stovku šteniat v otrasných podmienkach a pri vysokej úmrtnosti. Zjavne však úrady nedokážu nijako zakročiť, keďže formálne je to v poriadku.

Ilustračné foto

Zadržanie dodávky plnej šteniat zo Slovenska

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM