Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ste u nás srdečne vítaní - hovoria Škóti

Nie všetky národnosti na britských ostrovoch zúria pri predstave prisťahovalcov z východnej Európy a snívajú o brexite. Škóti sú otvorení a Slovákov pozývajú do svojej krajiny.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ste u nás srdečne vítaní - hovoria Škóti
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Poznáte profesora Roberta Williama Seton-Watsona? Asi nie, ale nie je to nič hrozné, ak sa len podrobne nevenujete histórii Rakúsko-Uhorska. Tento škótsky akademik sa pred viac ako sto rokmi podrobne zaoberal dejinami strednej a východnej Európy a tak mapoval aj vývoj udalostí na našom území. Jeho práca pomohla aj pri presviedčaní mocností, aby súhlasili so vznikom nového štátu Československo po prvej svetovej vojne. A tak sa cez jeho pamiatku Škóti prihovorili Slovákom aj dnes.

Slováci sú srdečne vítaní

Hovorili mu aj Cestujúci Škót, pretože kvôli svojmu pracovnému zameraniu historika veľa cestoval. Narodil sa pred 140 rokmi škótskym rodičom v Londýne a tak mu v tomto jubilejnom roku položil na hrob veniec člen škótskej vlády Graeme Dey a slovenský veľvyslanec vo Veľkej Británii Ľubomír Rehák.

O tejto udalosti píše oficiálna stránka škótskej vlády, ktorá zároveň vyzdvihuje svoj záujem rozvíjať vzťahy so Slovenskom: “Škótska vláda je odhodlaná prehlbovať väzby so Slovenskom a ďalšími európskymi štátmi v čase hroziaceho brexitu a zbytočných strát, ktoré sa s ním spájajú,” píše sa v oficiálnej správe.

Škóti na rozdiel od Angličanov hlasovali v referende o brexite zamietavo a podporili zotrvanie ich krajiny v EÚ. Ich odlišný postoj voči kontinentálnej Európe a jej obyvateľom je cítiť aj vo vzťahu k imigrantom z iných členských krajín: “Chceme zdôrazniť, že slovenskí občania sú naďalej srdečne vítaní v Škótsku a oceňujeme ich prínos k našej ekonomike, kultúre a spoločnosti,” dodal škótsky minister Graeme Dey nad hrobom zosnulého historika.

Významný historik

Vládna stránka ďalej približuje, že profesor Seton-Watson bol jedným z prvých britských historikov, ktorí sa špecializovali na strednú a juhovýchodnú Európu. Prirodzene sa tak z neho stal expert na komplikované väzby a problémy starého Rakúsko-Uhorska. “Jeho akademická a politická práca pomohli pripraviť pôdu pre uznanie niekoľkých nových štátov v strednej Európe, vrátane Československa, na konci prvej svetovej vojny,” uvádza portál škótskej vlády.

Pridáva aj zopár faktov o dnešnom stave slovenskej menšiny v tejto časti Spojeného kráľovstva: “V Škótsku žije viac ako 2500 ľudí narodených na Slovensku. V Glasgowe sa v roku 2016 otvoril aj slovenský konzulát, ktorý pomáha rozvíjať vzájomný obchod, investície a kultúrne väzby.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM