Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Turistické hodnotenie - ste chladní a nehovoríte po anglicky

Predstavy o slovenskej pohostinnosti sú často iba mýty. Zahraniční turisti vedia nastaviť každému národu verné zrkadlo. Nemusí to byť príjemné čítanie, ale dá sa z neho poučiť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Turistické hodnotenie - ste chladní a nehovoríte po anglicky
Zdroj: TASR

Mladá francúzska rodina s malými deťmi a kočíkom cestuje po Európe a následne popisuje svoje zážitky na blogu tplmoms.com.

Hodnotia atraktívnosť krajiny pre turistov, úroveň služieb a predovšetkým prispôsobenie deťom – či už v reštauráciách, hoteloch, alebo na verejnosti. Slovensko obstálo celkom dobre, aj keď niektoré výhrady sú rozhodne na zamyslenie.

Mýtus o slovenskej pohostinnosti

Francúzska rodinka strávila na Slovensku zhruba týždeň a hodnotila zážitky z Bratislavy, Bojníc, Ružomberku, Banskej Štiavnice i Trnavy. Výsledok nie je zlý. “Odišli sme zo Slovenska spokojní. Páčilo sa nám, že nie je preplnené turistami, ceny sú oveľa nižšie ako inde v Európe a že je dobre prispôsobené pre potreby detí. Špeciálne sme boli unesení zo slovenských hôr, drevených kostolíkov a mnohých hradov a zámkov,” píše rodina na tplmoms.com.

Hodnotenie však obsahuje aj kritiku: “Už menej sa nám však páčilo často chladné prijatie zo strany Slovákov, k čomu možno prispieva aj ich jazyková bariéra. Mnoho tamojších obyvateľov nevie po anglicky ani slovo, alebo len veľmi málo. Častokrát nie sú preložené ani jedálne lístky v reštauráciách a dôležité informácie na verejných miestach. Ešteže sme mali aplikáciu google prekladača s obrázkami, ktorá nás veľakrát zachránila!”

Na konci sveta…

Na začiatku cesty sa Francúzi s malými deťmi ubytovali na dva dni v Bratislave. Ohodnotili ju tradične ako väčšina turistov – malé, milé mesto s pekným historickým centrom, ktoré si prezriete za jeden deň. Francúzska rodina však ocenila aj cestovanie bratislavskou električkou a možnosti pohybu s detským kočíkom.

Z hlavného mesta sa presunuli do malebnej Banskej Štiavnice. “Cestou sme prechádzali cez lesy a hory a míňali sme budovy silne poznačené komunistickou minulosťou. Cítili sme sa ako na konci sveta,” píšu pre tplmoms.com.

Návšteva starobylého banského mestečka sa im páčila, ale za mínus opäť označili fakt, že ich domáci nevedel ani slovko po anglicky.

Z ďalších slovenských pamätihodností bodoval najmä Bojnický zámok “ako vystrihnutý z rozprávky,” drevená ľudová architektúra vo Vlkolínci a hory v okolí Ružomberka. Slovenské halušky a ďalšia gastronomická ponuka však Francúzov veľmi neočarili. Na ich vkus je slovenská kuchyňa príliš ťažká a jednotvárna. Celkový dojem si však odniesli pozitívny a nevylučujú, že sa na Slovensko ešte vrátia.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM