Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Valí sa na nás kríza? Ekonomika padá

Zlé správy o prepade slovenskej ekonomiky postavili do pozoru ministra financií aj zahraničnú tlač. Donedávna tatranský tiger je vraj najväčším sklamaním regiónu V4 a hrozia mu ťažké časy.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Valí sa na nás kríza? Ekonomika padá
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Na prvý pohľad sú to len suché štatistické čísla, ale jasne ukazujú, že slovenská ekonomika ide z kopca. Zlé správy prišli celkom znenazdajky. Ešte nedávno analytici očakávali v druhom štvrťroku celkom slušný medziročný rast na úrovni 3,3 percenta. Prišla však studená sprcha a takmer o polovicu nižšie čísla v podobe rastu na úrovni 1,9 percenta.

Môžu za to Nemci

Slovensko sa už nemôže pýšiť najlepšími ekonomickými ukazovateľmi rastu v strednej Európe. “Výsledky za Slovensko sú najväčším sklamaním v regióne, keďže Maďarsko, Poľsko i Česko zaznamenali silný rast, i keď slabší ako za prvé tri mesiace roku,” píše agentúra Reuters.

Za hospodárske spomalenie vraj môže situácia na globálnych trhoch a predovšetkým ekonomická stagnácia najdôležitejšieho slovenského obchodného partnera Nemecka. “Tento nečakaný prepad má na svedomí spomalenie priemyselnej produkcie, klesajúci export a tiež slabá spotreba domácností,” vysvetľuje agentúra.

Minister Kamenický chystá škrty

Ukazuje sa, ako veľmi je Slovensko závislé od svojho automobilového priemyslu a tým je zároveň výrazne zraniteľné. Reuters vysvetľuje, že zatiaľ čo celková priemyselná produkcia poklesla o zhruba dve percentá, výroba vo Volkswagene, Peugeote, Kii a Jaguar Land Roveri sa prepadla o viac ako sedem percent.

Na situáciu zareagoval vo vyhlásení aj čerstvý minister financií Ladislav Kamenický: “Moje kreslo je horúce a dnes je priam žeravé. Každý minister sa teší keď ekonomika rastie. Po mojom nástupe sa karta ale začala obracať a prichádzajú zlé správy… Ak sa aktuálny trend potvrdí aj v druhom polroku, situácia bude vážna. Ako minister financií sa preto musím k týmto skutočnostiam postaviť čelom,” uviedol šéf rezortu financií a avizoval možnosť nepopulárnych škrtov v rozpočte.

Foto: ilustračné b

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM