rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Veľká Británia ponúka Slovákovi odškodné 6-tisíc libier!

Miro Matoš vlani podal žalobu na britských úradníkov za to, ako sa k nemu správali na hraniciach v Calais.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Veľká Británia ponúka Slovákovi odškodné 6-tisíc libier!
Zdroj: Facebook.com/Heathrow Airport

Britské ministerstvo vnútra ponúklo odškodné takmer šesťtisíc libier Slovákovi, ktorého zadržali na hraniciach. Krajina po brexite výrazne sprísnila režim vstupu pre Európanov, ale v prípade Mira Matoša to úradníci poriadne prehnali.

Hulvátsky prístup

Slovák, ktorý v Británii žije 18 rokov, bol taký nahnevaný na to, ako sa k nemu v Calais správali, že podal na ministerstvo vnútra žalobu,“ informuje denník The Guardian. Úrady ho zadržali na desať hodín a obvinili, že cestuje pod falošným menom.

Keď požiadal o záznam, ktorý z jeho zadržania hraničná stráž urobila, šokovaný sa dozvedel, že sa vraj niekoho pokúsil prepašovať do Veľkej Británie.

Precestoval som svet, ale toto bol najviac hulvátsky prístup, aký som na hraniciach zažil,“ povedal Matoš novinárom. Chápe, že občan môže dôjsť k omylu, ale britskí úradníci tých „chýb“ urobili priveľa.

Bol za tým preklep?

Už vlani v novembri ministerstvo vnútra potvrdilo, že Slovák mal nárok na vstup do krajiny a jeho zadržanie bolo neoprávnené. A nielen to. Tri mesiace pred incidentom v Calais mu úrady dokonca schválili žiadosť o britské občianstvo.

Úradníci ho zadržali na hraniciach spoločne so známym z Brazílie minulý rok v máji, keď sa vracal z návštevy matky na Slovensku. Policajti im zobrali batožinu, telefóny a odmietli im vysvetliť, čo sa deje.

Vypočúvali ho aj kvôli 16 rokov starému záznamu o porušení dopravných predpisov.

Keď sa ma začali pýtať, prečo používam krycie meno, nechápal som, o čom hovoria. V živote som nepoužil iné meno,“ hovorí. Slovák, ktorý v Londýne pracuje ako manažér v reštaurácii, sa neskôr dozvedel, že úradníci urobili pri jeho mene preklep v záznamoch.

Na základe preverenia prípadu ponúkla Británia odškodné dvetisíc libier, minulý týždeň ponuku zvýšila na takmer šesťtisíc libier. Matoš ponuku odmietol. Žiada, aby štát oficiálne vymazal záznam o zadržaní, aby podobným problémom nemusel čeliť vždy, keď bude prechádzať hranicami.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM