rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Veľké chvály z Ukrajiny! Máme šťastie, že susedíme so Slovenskom

Európska komisia pripravuje šiesty balík sankcií proti Ruskej federácii za napadnutie Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Veľké chvály z Ukrajiny! Máme šťastie, že susedíme so Slovenskom
Zdroj: TASR/AP

Európska komisia môže urobiť výnimku pre Maďarsko a Slovensko z embarga na dovoz ruskej ropy. Agentúre Reuters to potvrdili dvaja vysokopostavení európski úradníci.

Šiesty balík

V Bruseli by mali tento týždeň dokončiť šiesty balík sankcií proti Rusku po napadnutí Ukrajiny. „Mal by zahŕňať zákaz dovozu ruskej ropy, ktorá je pre Moskvu jedným z kľúčových zdrojov príjmov,“ informuje agentúra.

Maďarsko, ktoré je výrazne závislé na ruskej rope, opakovane vyhlásilo, že nepodporí žiadne sankcie, ktoré sa týkajú energetických surovín. Slovensko tiež patrí medzi štáty s najvyššou závislosťou na dodávkach energetických surovín z Ruska.

Komisia môže obom štátom ponúknuť „výnimku alebo dlhé prechodné obdobie“.

Naplno od budúceho roka?

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa poďakoval Slovensku za podporu vyhlásením, ktoré vyzerá ako prejav pochopenia pre slovenskú pozíciu.

„Ukrajina si bude pamätať, čo pre nás spravili naši slovenskí priatelia. Vrúcne prijatie Ukrajincov utekajúcich pred vojnou, humanitárna pomoc, dodávky zbraní, podpora pre udelenie štatútu kandidátskej krajiny do Európskej únie pre Ukrajinu a umožnenie vývozu bez nutnosti zaplatenie ciel do EÚ. Máme šťastie, že Slovensko je naším susedom,“ napísal Kuleba na Twitteri.

Článok pokračuje pod príspevkom.

Rusko sa na dovoze ropy do EÚ podieľa približne štvrtinou. Slovensko a Maďarsko sú obzvlášť závislé, minulý rok z Ruska doviezli 96, respektíve 58 percent celkového importu ropných produktov.

Ropné embargo voči Ruskej federácii by malo naplno platiť od budúceho roka. Komisia má návrh nového balíka sankcií predstaviť členským štátom tento týždeň v stredu.

Neprehliadnite:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM