rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Sulík vraj ustúpil Rusku. Chystá sa za plyn platiť v rubľoch!

Distribútori plynu z Nemecka, Rakúska, Maďarska a zo Slovenska si chcú otvoriť rubľové účty v Gazprombank.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Sulík vraj ustúpil Rusku. Chystá sa za plyn platiť v rubľoch!
Zdroj: TASR/AP

Distribútori plynu z Nemecka, Rakúska, Maďarska a zo Slovenska si chcú otvoriť rubľové účty v Gazprombank vo Švajčiarsku. „Vyhoveli by tým požiadavke Ruska, aby európski odberatelia platili za plyn v jeho mene,“ informuje Financial Times.

Rusko pritvrdilo

Rusko tento týždeň v spore s Európsku úniou pritvrdilo, keď zastavilo dodávky plynu do Poľska aj Bulharska. Obe krajiny sa odmietli podriadiť vydieraniu zo strany Vladimira Putina.

Požiadavka platiť v rubľoch prišla po útoku na Ukrajinu. Je v rozpore so zmluvami, ktoré má ruský plynárenský podnik Gazprom podpísané s európskymi odberateľmi. EÚ v reakcii na inváziu zaviedla proti Ruskej federácii tvrdé sankcie.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen v stredu varovala členské štáty, že platenie za plyn v rubľoch bude v rozpore so schválenými sankciami. „Nie je žiadnym prekvapením, že Kremeľ využíva fosílne palivá, aby nás vydieral,“ dodala podľa The Guardian.

Sulík mlčí

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó už verejne priznal, že jeho krajina pristúpi na nové platobné podmienky Ruska. Podľa neho to isté urobí aj Slovensko. Minister hospodárstva Richard Sulík však v stredu odmietol povedať, ako bude postupovať.

Neodpovedal ani na otázku, či už Slovenský plynárenský priemysel požiadal o vytvorenie rubľového účtu. „Povieme vám to včas,“ reagoval Sulík.

Podľa Európskej komisie by firmy mali platiť Gazpromu v takej mene, akú majú dohodnutú v zmluve.

Až 97 percent všetkých kontraktov je v eurách alebo v dolároch. Krajiny EÚ dovážajú z Ruska 40 percent celkovej spotreby zemného plynu.

Neprehliadnite:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM