rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Slováci pomáhajú vyšetrovať ruské vojnové zločiny

Slovenskí kriminalisti odišli na Ukrajinu, aby pomohli odhaliť pravdu o vyčíňaní ruských vojakov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Slováci pomáhajú vyšetrovať ruské vojnové zločiny
Zdroj: TASR/AP

Forenzní experti zo Slovenska už dorazili na Ukrajinu. Prvá skupina je už v hlavnom meste,“ oznámila podľa ukrajinskej tlačovej agentúry generálna prokurátorka Iryna Venediktova.

Úlohou policajných dôstojníkov, forenzných expertov a antropológa zo Slovenska je pomôcť ukrajinským úradom vyšetrovať vojnové zločiny. Podľa generálnej prokurátorky Ukrajina zaznamenala od začiatku ruskej invázie 7 600 prípadov.

Podpora zo sveta pri vyšetrovaní vojnových zločinov páchaných ruskými vojakmi je pre Ukrajinu mimoriadne dôležitá. „Prítomnosť zahraničných expertov je ukážkou ukrajinskej otvorenosti,“ zdôraznila Venediktova.

Pomáhajú Francúzi a Slováci

Popri slovenských kriminalistoch pomáhajú Ukrajincom aj experti z Francúzska a misia z Medzinárodného trestného súdu v Haagu. Zameriavajú sa najmä na vyšetrovanie vraždenia civilného obyvateľstva ruskými vojakmi.

Náš cieľ je absolútne transparentný. Chceme dôkladne vyšetriť každý jeden vojnový zločin, ktorý Ruská federácia spáchala a dostať páchateľov pred súd,“ dodala generálna prokurátorka.

Pomoc Slovenska s vyšetrovaním vojnových zločinov na Ukrajine ohlásila v prvej polovici apríla prezidentka Zuzana Čaputová. Ponúkla ju ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému hneď po zverejnení záberov z Buče.

Neprehliadnite:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM