rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zahraniční diplomati sa TVRDO pustili do Roberta Fica

Obed predsedu Smeru s veľvyslancami európskych krajín na Slovensku mal nezvyčajne ostrú dohru. Viacerí diplomati nešetrili kritikou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zahraniční diplomati sa TVRDO pustili do Roberta Fica
Zdroj: Facebook.com/British Embassy

Nezvyčajne ostrá výmena názorov medzi veľvyslancami európskych krajín na Slovensku a predsedom Smeru Robertom Ficom zaujala aj zahraničné médiá. „Európski diplomati majú obavy z postojov slovenských opozičných strán,“ informuje agentúra Bloomberg.

Fico podľa agentúry sľúbil, že zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu a prezentuje sa čoraz drsnejšou protiamerickou a protieurópskou rétorikou. Veľvyslanci mu na stretnutí, ktoré sa konalo minulý týždeň, vyčítali viaceré výroky a postoje.

Viacerí predstavitelia Smeru podľa britského veľvyslanca na Slovensku Nigela Bakera opakovane šíria „dezinformácie o vojenskom konflikte, dodávkach západných zbraní, o spojeneckých štátoch alebo o Severoatlantickej aliancii.

Nepomáhajú spolupráci

Takéto vyjadrenia nenapomáhajú dôvere v úprimné bilaterálne vzťahy a narúšajú dlho budované partnerstvá,“ povedal Baker.

Ku kritike sa pridala aj francúzska ambasáda, podľa ktorej prítomní veľvyslanci vyjadrili obavy „súvisiace so zahraničnou politikou Smeru“.

Agentúra Bloomberg pripomína, že trojnásobný premiér Fico bol v roku 2018 prinútený podať demisiu po vražde investigatívneho novinára. Podpora Smeru však v súčasnosti rastie a má šancu zvíťaziť v septembrových predčasných voľbách.

Britský veľvyslanec Nigel Baker sa dnes zúčastnil stretnutia skupiny veľvyslancov so zástupcami politickej strany...

Posted by British Embassy, Bratislava on Wednesday, February 1, 2023

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM