MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Škóti majú Slovákov ako odstrašujúci príklad!

Brexit obnovil v Škótsku debaty o vyhlásení nezávislosti. Odporcovia tohto kroku však varujú, že v takom prípade ich čakajú ťažké časy ako na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Škóti majú Slovákov ako odstrašujúci príklad!
Zdroj: Facebook.com/The Queen Mary

Portál express.co.uk prišiel s rozsiahlym článkom, kde sa podrobne venuje situácii na Slovensku po rozpade Československa. Už v titulku píše, že Škótska národná strana premiérky Nicoly Sturgeon (SNP) môže skončiť veľmi zle. Presadzuje totiž nezávislosť od Veľkej Británie, čo môže ukončiť sociálnu demokraciu v Škótsku rovnako, ako „rozpad Československa zahubil socializmus na Slovensku.“

Vzorový rozpad federácie

Škóti žijú už celé stáročia ako súčasť Veľkej Británie, ale zachovávajú si svoje odlišnosti. Majú oveľa výraznejšie sociálne cítenie ako zvyšok monarchie a úzkostlivo si na svojom území udržiavajú silný sociálny štát. Pre Angličanov je to niečo úplne cudzie.

Aj z tohto dôvodu hlasovali Škóti proti odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, kde je relatívne vysoký sociálny štandard. Lenže Angličania, Welšania a severní Íri ich v referende o brexite prehlasovali, a preto Škóti teraz uvažujú o vyhlásení samostatnosti.

„Zamatový rozpad Československa často používajú zástancovia škótskej nezávislosti ako model pre ich vlastný odchod z Veľkej Británie,“ píše express.co.uk.

Odporcovia rozbitia monarchie však tvrdia, že pre Slovensko to vôbec nebola dobrá voľba a v krajine sa skončili zlaté časy socializmu. Realitu opisujú veľmi podrobne a vidia mnohé paralely so Škótskom.

Slovenská katastrofa

Portál cituje slová analytika Cato Inštitútu Mariana L. Tupého, ktorý približuje okolnosti rozpadu Československa. Pripomína, že medzi dnešnou situáciou Škótov a vtedajšou situáciou Slovákov je veľa podobností.

„Slováci, podobne ako dnes Škóti, mali ťažké srdce na svojho väčšieho suseda a túžili po väčšej autonómii,“ uvádza Tupý.

Analytik uvádza, že Česi nedokázali chápať Slovákov a nepristupovali veľmi citlivo k ich požiadavkám. Praha presadzovala politiky podľa českého vzoru a nie vždy brala do úvahy slovenské potreby. Napokon sa situácia skončila rozpadom federácie.

„Nezávislé Slovensko prišlo o české dotácie a muselo prejsť na tvrdú trhovú politiku, čo ukončilo socializmus v krajine,“ píše portál. Práve toto je pre Škótov najväčšia obava. Nechcú vymeniť sociálne vymoženosti za trhové reformy.

Portál približuje, že Mečiarova éra dostala Slovensko na pokraj štátneho bankrotu a do medzinárodnej izolácie. „Prvé roky slovenskej nezávislosti boli takmer katastrofické,“ dodáva M. Tupý.

V článku však dostala priestor aj iná názorová skupina akademikov Wealthy Nation. Podľa nich Slovensko po získaní nezávislosti nastúpilo na cestu ekonomických reforiem, vďaka ktorým zažilo ekonomický rast, aký Škóti nevideli už sto rokov.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM