rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Žijú v šokujúcich podmienkach! Rómov trápi najmä chudoba

Údaje za Slovensko ukázali, že 14 percent Rómov zažilo obťažovanie motivované nenávisťou z etnického dôvodu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Žijú v šokujúcich podmienkach! Rómov trápi najmä chudoba
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Veľká väčšina Rómov v celej Európe je aj naďalej vystavená riziku chudoby. Na základe správy o poslednom prieskume Európskej agentúry pre základné práva (FRA), o tom informuje TASR.

Diskriminovaní

Údaje za Slovensko ukázali, že 14 percent Rómov zažilo obťažovanie motivované nenávisťou z etnického dôvodu, čo je však výrazný – 23-percentný pokles – v porovnaní s rokom 2016,“ konštatuje správa. Hodnota je pod priemerom EÚ, ktorý je 17 percent.

Okolo 28 percenta Rómov na Slovensku hlásilo, že žije v domácnostiach bez vody z vodovodu – rovnaký problém má iba jedno percento celkovej slovenskej populácie.

Takmer polovica Rómov na Slovensku sa pri hľadaní práce cítila diskriminovaná, čo je oveľa viac ako priemer EÚ, ktorý je 33 percent,“ informuje agentúra.

V šokujúcich podmienkach

FRA v správe „Rómovia v 10 európskych krajinách“ poukazuje na malý pokrok od roku 2016. Hoci došlo k určitému zlepšeniu, všeobecným zistením je, že „rómske rodiny stále žijú v šokujúcich podmienkach a ich vyhliadky na vzdelanie a zamestnanie sú slabé.

Podľa údajov FRA žije 29 percent rómskych detí v domácnosti, kde niektorá osoba išla aspoň raz za predchádzajúci mesiac spať hladná. „Rómovia a Rómky žijú o deväť, respektíve jedenásť rokov kratšie ako všeobecná populácia,“ uvádza FRA.

Prieskum sa konal na vzorke 8 500 rómskych respondentov v Česku, Grécku, Chorvátsku, Maďarsku, Portugalsku, Rumunsku, Severnom Macedónsku, Srbsku, Španielsku a Taliansku. FRA podporila aj zber vnútroštátnych údajov v Bulharsku a na Slovensku.

Ilustračné foto

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM