Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Život v dome otrokárov

Vychudnutí úbožiaci, ktorí vyzerali ako z koncentračného tábora, žili pod zámkom vo vile za 250-tisíc eur v britskom meste Newcastle. Tejto štvrti už miestni hovoria iba “malé Slovensko”.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Život v dome otrokárov
Zdroj: TASR

Nie je to prvýkrát, čo sa do britských médií dostali informácie o kriminálnych gangoch, ktoré vozia do Spojeného kráľovstva ľudí z východnej a strednej Európy, aby tam na nich pracovali ako otroci. Portál Dailymail však teraz zverejnil aj srdcervúce podrobnosti o krutom živote, ktorý sa skrýval za múrmi peknej mestskej vilky zo začiatku 20. storočia, v ktorej rómsky gang slovenskej rodiny Rafaelovcov držal svoje obete a nútil ich otrocky pracovať. Ťažká drina, zákaz vychádzať von, minimum jedla a takmer žiadne peniaze boli dennou realitou uväznených ľudí.

Ako z koncentračného tábora

Dianie okolo zneužívania otrokov z krajín ako Slovensko, Česko, či Rumunsko označuje Dailymail za “zahanbujúci obraz Veľkej Británie v roku 2018.” Typickým predstaviteľom tejto hanby je pôvodom slovenská rodina Rafaelovcov, ktorá sedem rokov vozila na britské ostrovy ľudí zo Slovenska a Česka. Za ich verbovanie v domácich krajinách platila sprostredkovateľom len zhruba 300 eur.

“Muži a ženy bývali v dome za 250-tisíc eur v Newcastle, kde ich držali proti ich vôli,” píše portál. Dianie vo vile bolo zvláštne a priťahovalo pozornosť okolitých susedov. “Bývali tam vychudnutí ľudia s vpadnutými očami. Bol tam aj jeden mladý chlapec, ktorý bol taký kostnatý, akoby prišiel z nacistického koncentráku… nikdy nepoužívali hlavný vchod, iba zadné dvere zabezpečené veľkým bezpečnostným zámkom.”

Podľa Dailymail však najčudnejšia scéna sa odohrala raz na dvore, keď naň dvaja muži vyniesli starý matrac a prerezali ho na dve časti. Sused neskôr na polícii vypovedal, že si myslel, že ho idú vyhodiť, ale oni ho vzali späť do domu. Nechápal, či na ňom chcú ešte spať, alebo čo s ním chcú robiť… “Dialo sa tam veľa zvláštnych vecí, ktoré nedávali zmysel. Ale dnes už dávajú a je to strašné,” dodáva portál.

Hrozby mačetami

Keď rodina Rafaelovcov priviezla do domu nového otroka, oznámila mu, že za neho zaplatili a tak sa stáva ich majetkom. Každý musel manuálne pracovať či už v umývačke áut, alebo vo fabrikách na spracovanie jedla. Po príchode domov ich ešte čakala ďalšia práca, ako napríklad vyťahovanie strún z matracov, aby ich Rafaelovci mohli predať v zberných surovinách. Keď sa ich otroci pýtali, prečo nedostávajú takmer žiadnu mzdu, odpovedali im, že vo Veľkej Británii musia pracovať pre kráľovnú Alžbetu II.

Jedna zo zachránených obetí vypovedala, že na jedenie dostávali len minimálne porcie zemiakov a instantného gulášu po záruke s trochou chleba. Keď sa niekto chcel ísť prejsť von, Rafaelovci ho nepustili s tým, že tam je na prácu a nie na prechádzky. Okrem toho ich strašili, že ak sa pokúsia ujsť, vonku sú neznámi vrahovia, ktorí ich rozsekajú mačetami…

Rodina otrokárov dokázala dotiahnuť svoj biznis s ľuďmi do dokonalosti. Na svojich otrokov totiž poberali ešte aj najrôznejšie sociálne dávky, ktoré im britský systém umožňoval. Podľa portálu to boli desiatky tisíc libier. Ich blahobyt sa skončil až v okamihu, keď sa jednému mužovi podarilo z domu ujsť a požiadal o pomoc políciu. “Je neuveriteľné, že takéto niečo sa mohlo diať celých sedem rokov v modernom meste v 21. storočí vo Veľkej Británii,” uzatvára Dailymail.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM