ELA Magazín Cestovanie

Taliani majú plné zuby dovolenkárov! Zavádzajú nové POPLATKY a OBMEDZENIA

Letná sezóna je pri mori rajom pre celé turistické odvetvie. No niektoré obľúbené talianske dovolenkové letoviská majú po krk dovolenkárov a prichádzajú s opatreniami.

Ilustračný obrázok k článku Taliani majú plné zuby dovolenkárov! Zavádzajú nové POPLATKY a OBMEDZENIA
Zdroj: pixabay.com

Talianske ostrovy Sicília a Sardínia vyrukovali s pomerne prísnymi opatreniami. Hoci žijú z cestovného ruchu, množstvo dovolenkárov im už akosi prerastá cez hlavu. Ľudí na plážach je totiž veľké množstvo a navyše za sebou nechávajú neporiadok a odpadky.

Taliani niektoré pláže spoplatnili a zaviedli tiež denný limit počtu návštevníkov.

Informuje o tom CNN. A nejde len o neestetický neporiadok. Húfy turistov sú zásahom aj pre životné prostredie. Úrady chcú preto chrániť tamojší ekosystém.

„Naša krajina je plná členitých útesov, kde žijú muflóny a jastraby a pláží nie je tak veľa. Takže keď sa na ne všetci nahrnú, sú celkom preplnené. Už si jednoducho nemôžeme dovoliť tisíce opaľujúcich ľudí denne tlačiacich sa na jednom mieste, je to neudržateľné,“ ozrejmil pre CNN starosta dedinky Baunei na Sardínii. Len táto obec privíta každé leto okolo 300-tisíc turistov.

Pre predstavu, na sardínskej pláži Cala Goloritze, sa bude účtovať vstupné šesť eur. Návštevníci si môžu miesto rezervovať vopred pomocou mobilnej aplikácie, no najmenej 72 hodín pred návštevou. Nejde o prvú krajinu, ktorá zavádza limit dovolenkárov. Pred časom prišiel s rovnakými opatreniami voči turistom aj chorvátsky Dubrovník.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM