Cestovanie

Taliansko je v bielej zóne: Turistom sa dovolenka výrazne zmení

Napriek zmierňovaniu opatrení taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza vyzval Talianov na opatrnosť, najmä pre nové varianty koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Taliansko je v bielej zóne: Turistom sa dovolenka výrazne zmení
Zdroj: TASR/AP

Celé Taliansko je od pondelka „nízkorizikovou“ zónou a zrušilo povinnosť nosiť rúška vo vonkajších priestoroch, čo predstavuje významný míľnik pre túto európsku krajinu, ktorú ako prvú vo februári 2020 zasiahla globálna pandémia. Informovala o tom agentúra AFP.

Dekrétom, ktorý nadobudol účinnosť v pondelok, ministerstvo zdravotníctva prvýkrát zaradilo všetkých 20 talianskych regiónov do „bielej zóny“ s nízkym rizikom spojeným so šírením koronavírusu.

Bez rúšok

To znamená, že rúška vo vonkajších priestoroch už nebudú povinné. Túto správu privítali obyvatelia celého Talianska, kde sa očakáva, že v niektorých južných oblastiach teplota vzduchu tento týždeň dosiahne okolo 40 stupňov Celzia.

Taliansko v posledných týždňoch zaznamenáva prudký pokles v počte infekcií i úmrtí na ochorenie COVID-19. V krajine podľa vládnych údajov dosiaľ plne zaočkovali proti covidu 17 572 505 Ta­lianov, čiže zhruba tretinu populácie vo veku viac ako 12 rokov.

Taliansko už môžu navštíviť aj turisti z krajín Európskej únie, Británie, Spojených štátov, Kanady a Japonska, ktorí mali do krajiny dlhodobý zákaz vstupu.

Bitka nie je vyhratá

Vláda totiž zrušila povinnú karanténu pre zaočkovaných návštevníkov i tých, ktorí sa preukážu negatívnym testom.

Napriek zmierňovaniu opatrení taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza vyzval Talianov na opatrnosť, najmä pre nové varianty koronavírusu. „Táto bitka ešte nie je vyhraná,“ dodal.

V Taliansku od vypuknutia pandémie zaznamenali vyše štyri milióny prípadov nákazy koronavírusom, v dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo v krajine viac ako 127-tisíc ľudí.

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM