han Zo Slovenska

Tankujeme oveľa DRAHŠIE ako pred rokom: Pripravte sa, bude HORŠIE!

To, že v okolitých krajinách sú ceny pohonných hmôt častokrát lacnejšie, sme si už zvykli. Zistenie, že vlani sme tankovali o takmer 25 % lacnejšie, zarmúti každého motoristu.

Ilustračný obrázok k článku Tankujeme oveľa DRAHŠIE ako pred rokom: Pripravte sa, bude HORŠIE!
Zdroj: www.pixabay.com

Ceny benzínov aj nafty na Slovensku v apríli stagnovali, keď sa v 16. týždni liter najpredávanejšieho 95-oktánového benzínu predával za 1,353 eura. To je iba o dva eurocenty viac ako na začiatku mesiaca. Priemerná cena nafty sa počas apríla dokonca o tri eurocenty znížila na 1,174 eura za liter.

To boli časy

Oproti poslednému aprílovému týždňu minulého roka, keď stál 95-oktánový benzín 1,101 eura, sa však jeho cena zvýšila o 23 % a cena nafty medziročne vzrástla o 13 %. Hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda očakáva v nasledujúcich dňoch rast ceny ropy aj mierny nárast cien benzínu.

„Cena pohonných hmôt mierne vzrastie, najmä benzín,“ očakáva Kovanda.

„Ropa Brent totiž zdražuje, blíži sa úrovni 68 dolárov (56,06 eura) za barel, a je tak blízko svojho maxima za celé obdobie od prvej polovice roku 2019,“ uviedol analytik. Zvyšovanie cien pohonných hmôt podľa Kovandu pribrzdí efekt postupného spevňovania kurzu eura voči doláru, ktorý znižuje cenu barelu ropy v eurách. Kurz za posledný mesiac vzrástol z hodnoty 1,1725 USD/euro na 1,2129 USD/euro. Zvyšovanie cien benzínu sa podľa Kovandu dá očakávať aj preto, že s koncom zimnej sezóny v jarných mesiacoch tradične klesá dopyt po nafte na vykurovanie.

Udalosti na Slovensku

Aká je predpoveď?

Cena ropy Brent rastie, keďže podľa analytika opadáva obava z dramatického poklesu dopytu po rope v dôsledku šírenia indickej mutácie nového koronavírusu. „Banka Goldman Sachs navyše prognózuje bezprecedentný rast dopytu po rope počas nasledujúcich šiestich mesiacov, a to 5,2 milióna barelov denne,“ priblížil Kovanda. Dôvodom rastu má byť zotavenie ekonomiky pri obmedzenej ponuke ropy na svetových trhoch. „Výsledkom bude citeľné zdraženie ropy Brent na 80 dolárov za barel,“ očakáva analytik.

Pohonné hmoty by mali počas nasledujúcich dní zdražovať napríklad v Česku, ale aj v ďalších európskych krajinách. Aktuálne je benzín lacnejší ako na Slovensku v Bulharsku, Rumunsku a v Poľsku, ale tiež aj v Maďarsku, Slovinsku či v Česku.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Niečo viac z tém, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM