Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska Magazín

Tatry ako na dlani: Na Liptove vyrastie nová vyhliadka, nemusí ísť o klasickú vežu

Areál s prírodnými krásami aj bohatou vojenskou históriou má obohatiť vyhliadkový bod. Jeho tvorca bude mať voľné ruky.

Ilustračný obrázok k článku Tatry ako na dlani: Na Liptove vyrastie nová vyhliadka, nemusí ísť o klasickú vežu
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Mesto Liptovský Mikuláš a OO CR Region Liptov vyhlásili architektonickú súťaž na návrhy vyhliadkového bodu v lokalite Háj Nicovô. Informovalo o tom mesto na sociálnej sieti.

Nové lákadlo

„Jednou z našich priorít je udržateľný rozvoj lokality Háj-Nicovô ako prírodného priestoru pre oddych a rekreáciu, ako ďalšej funkcie tohto areálu s bohatou vojenskou históriou. Pre potreby zvýšenia atraktivity je žiadúce vytvorenie vyhliadkového bodu v tejto lokalite,“ uviedol Gabriel Lengyel z odboru dopravy mikulášskej radnice.

Peniaze na architektonickú súťaž samospráva získala z dotácie Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

Nemusí ísť o vežu

Víťaz súťaže okrem finančnej odmeny získa aj zákazku na vypracovanie projektu. Mesto chce dať realizátorom návrhu veľkú slobodu.

„Spracovávateľom nechávame voľné ruky, aby sa pohrali so zadaním. Nejde o súťaž, ktorá je prioritne zameraná na vyhliadkovú vežu. Preto sme ju nazvali vyhliadkový bod, ktorým môže byť aj terasa alebo iný priestor, ktorý návštevníkom okrem výhľadu poskytne možnosť oddychu a relaxu. Lokalita umiestnenia vyhliadkového bodu je na Háji pri prvom parkovisku na svahu smerom na západ. Tento priestor je už teraz veľmi obľúbený vďaka svojmu výhľadu, ale chýba tam miesto pre takúto vyhliadku a oddych," dodal Lengyel.

Vojenský cintorín Háj Nicovô len pred pár dňami po niekoľkomesačnej renovácii posvätili a sprístupnili verejnosti. Zásluhou polmiliónovej investície do obnovy má Háj Nicovô ambíciu stať sa národným vojenským cintorínom.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska a zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM