MI Zo zahraničia

Tento lacný liek má prekvapivé účinky pri prevencii koronavírusu

Veľa vitamínu D, C, zinku a selénu sa vo všeobecnosti odporúčajú ako prevencia i podporná liečba pri Covid-19. Izraelskí vedci odporúčajú pridať aj Aspirin.

Ilustračný obrázok k článku Tento lacný liek má prekvapivé účinky pri prevencii koronavírusu
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Viaceré liečebné protokoly pre pacientov s Covid-19 obsahujú aj podávanie Aspirinu. Toto liečivo je známe aj pod označením Acylpyrin alebo Anopyrín a väčšina ľudí ho má v domácej lekárničke na znižovanie horúčky. Izraelskí vedci teraz potvrdili, že má schopnosť významne znižovať aj riziko nakazenia sa koronavírusom.

Sľubné výsledky

V prvom rade treba zdôrazniť, že pravidelné užívanie akéhokoľvek lieku, vrátane Aspirinu, by mal človek konzultovať so svojím lekárom. Každý liek má totiž aj vedľajšie účinky, ktoré musí vyhodnotiť odborník.

O sľubných možnostiach Aspirinu v liečbe a prevencii Covid-19 písal v minulosti aj portál lekar.sk. Uvádzal, že jeho schopnosť pôsobiť proti zrážaniu krvi by sa dala využiť pri pacientoch s koronavírusom, pretože vírus okrem iného spôsobuje práve život ohrozujúce krvné zrazeniny.

„Testovanie účinnosti aspirínu v liečbe COVID-19 by teda mohlo priniesť ďalšie pozitívne správy, no nateraz je predmetom výskumu“ uvádzal portál.

Takýto výskum práve ukončili izraelskí vedci na vzorke 10 477 ľudí, informuje odborný portál sciencedaily.com. Účastníci štúdie dostávali malú dennú dávku 75 mg Aspirinu. Výsledky boli potešujúce.

„Užívanie Aspirinu zdravými ľuďmi viedlo k zníženiu rizika infekcie koronavírusom o 29 % v porovnaní s ľuďmi, ktorí Aspirin neužívali,“ píše sciencedaily.com.

Dobrou správou je, že pacienti, ktorí sa nakazili Covid-19 napriek užívaniu Aspirínu mali ľahší priebeh infekcie a zotavili sa v priemere o dva – tri dni skôr. Vedci to vnímajú ako sľubný výsledok, ale zdôrazňujú, že ho treba ešte potvrdiť na väčšej vzorke pacientov.

Proti rakovine

Aspirin je podobne ako Ivermektín zaužívaný a lacný liek, ktorý sa bežne dlhé roky využíva na liečbu iných ochorení. Lekári teraz objavujú možnosti ich nasadenia aj v boji s koronavírusom.

Zdôrazňujú však, že nejde o žiadne zázračné látky a na prvom mieste stále zostáva najmä klasická prevencia v podobe nosenia rúška, sociálneho odstupu a hygieny rúk.

Aspirin sa už v minulosti spomínal aj pre jeho pozitívne účinky v prevencii rakoviny. Harvardský vedecký portál sa pritom odvolával na odborný časopis Annals of Oncology. Jeho zistenia sa opierajú o 113 pozorovacích štúdií medzi bežnými ľuďmi.

„Jedinci, ktorí užívali aspoň jednu – dve tablety Aspirínu týždenne, mali podstatne nižšiu mieru výskytu rakoviny zažívacieho traktu v porovnaní s ľuďmi, ktorí tento liek neužívali,“ píše Harvard Health Publishing.

Bližšie údaje sú naozaj veľmi povzbudivé: Užívanie Aspirínu sa spája s poklesom výskytu rakoviny čreva o 27 %, v prípade rakoviny pažeráka to bolo o 33 % menej a pri žalúdku až o 36 % menej.

Ale pozor! Tento liek má aj svoje negatívne účinky. Môže spôsobiť krvácanie mozgu a žalúdka. Ľudia by jeho pravidelné užívanie mali vždy konzultovať s lekárom, ktorý pozná ich zdravotný stav.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM