Rastislav Búgel Zo Slovenska

Teploty na Slovensku prekonali +17 °C: Vonku je teplo ako počas APRÍLA!

Posledný zimný mesiac zatiaľ na Slovensko priniesol poriadne nezvyčajné počasie. Oteplenie, ktoré zažívame, je typické pre apríl.

Ilustračný obrázok k článku Teploty na Slovensku prekonali +17 °C: Vonku je teplo ako počas APRÍLA!
Zdroj: pixabay.com

Posledné dni je na Slovensku nezvyčajne teplo. Teplomery tak ukazujú hodnoty, ktoré sú bežné až na jar.

„Nad Európou sú dva tlakové útvary, a to tlaková výš nad Stredozemným morom a tlaková níž nad severnou Európou. Medzi nimi k nám v silnom západnom prúdení preniká veľmi teplý, morský vzduch,“ informuje portál iMeteo.sk.

Namerali vysoké hodnoty

V utorok (6. februára) bolo o 13.00 hodine na meteorologickej stanici v Hurbanove zaznamenaných až +17,6 °C. V tom isto čase bolo veľmi teplo aj na staniciach v Žihárci + 16,6 °C, v Gabčíkove +15,8 °C a v Ratkovej +15,5 °C. Amatérska stanica v Bratislave zaznamenala teplotu +16,9 °C.

„Takéto teplé počasie je typické pre mesiac apríl,“ prezradil portál.

V porovnaní s dlhodobým normálom sú aktuálne teploty o 10 °C vyššie, ako je na začiatok februára bežné. Podobne sú na tom aj nočné minimá. Predošlú noc dosiahla teplota o 1.00 hodine na juhozápade neuveriteľných +12 °C.

Na juhozápade Slovenska sa objavujú snežienky a niektoré ovocné stromy už začínajú kvitnúť. Ovocinárom hrozí, že prídu o svoju úrodu.

Teplo bude aj v stredu (7. februára). Bude polojasno, no od severu bude postupne oblačno až zamračené, s mierne silným vetrom, ktorý bude opäť búrlivý najmä na horách. „V Žilinskom a Trenčianskom kraji sa dnes očakáva aj dážď alebo prehánky. Skupenstvo zrážok sa bude od nadmorskej výšky cca 1300 m meniť z kvapalného na pevné a bude tu dnes aj snežiť,“ píše iMeteo.sk.

Teplo bude aj v závere týždňa

Vo štvrtok a v piatok by malo byť ešte teplejšie a teploty by mali stúpnuť na +15 °C,

V tieto dni sa však treba pripraviť aj na zrážky. Tvoriť sa budú hlavne na severnej polovici nášho územia. Vo vyšších polohách bude snežiť.

„Najvyššie vystúpia teploty však počas soboty, kde na juhozápade môžeme zaznamenať teplotu až +17 °C,“ dodáva server.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM