han Magazín

Tisíc rokov mala dedina "vulgárny" názov: Prečo príde Rakúsko o jednu z atrakcií?

Povedali si dosť! Na mape Rakúska príde od 1. januára k zmene v názve obce Fucking. Kvôli významu slova "fucking" v angličtine sa stala vyhľadávaným cieľom turistov.

Ilustračný obrázok k článku Tisíc rokov mala dedina "vulgárny" názov: Prečo príde Rakúsko o jednu z atrakcií?
Zdroj: wikimapia.org

O zmene názvu rozhodlo vo štvrtok obecné zastupiteľstvo. Zmena nastane 1. januára, keď sa názov obce zmení na Fugging.

Zmena po tisícročí

Terajší názov sa datuje do 11. storočia, ale miestni obyvatelia už stratili trpezlivosť so zvyšujúcim sa počtom anglicky hovoriacich turistov, ktorí do obce prichádzajú a dávajú si záležať na tom, aby mali vo fotoalbume či na sociálnych sieťach záber na tabuľu s názvom obce pri vstupe na nej, či snímky seba samých v lascívnych pózach.

Niektorí turisti údajne dokonca kradli smerové tabule, čo miestne úrady donútilo použiť na tento účel konštrukciu s betónom, takže tabuľa potom ľahšie odolávala pokusom o krádež.

Vraj už stačilo

Zmenu názvu potvrdila pre regionálny denník Oberösterreichische Nachrichten aj Andrea Holznerová, starostka obce Tarsdorf, pod ktorú Fucking patrí. Bližšie podrobnosti o hlasovaní odmietla uviesť s vysvetlením, že „mediálneho šialenstva už bolo dosť“. Podľa dostupných správ prvé zmienky o osídlení obce, ležiacej v regióne Innviertel na západe Horného Rakúska pri hranici s Bavorskom, pochádzajú z obdobia okolo roku 1070.

Prečo také meno?

Traduje sa však, že osadu v skutočnosti založil bavorský šľachtic menom Focko, ktorý žil v 6. storočí. „Ing“ v starej nemčine znamená „ľudia“, takže celý názov obce znamená „miesto Fockových ľudí“. Mapa z roku 1825 uvádza názor obce ako Fuking. Hneď za hranicami, v Bavorsku, sa pre zmenu nachádza dedina s názvom Petting.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM