Zo zahraničia Cestovanie

To je servis! Ak sa na dovolenke nakazíte koronavírusom, vláda pokryje vaše výdaje

Rodinám a blízkym nakazených turistov bude na ubytovanie slúžiť 500-izbový „karanténny hotel“.

Ilustračný obrázok k článku To je servis! Ak sa na dovolenke nakazíte koronavírusom, vláda pokryje vaše výdaje
Zdroj: pixabay.com

Cyperská vláda v stredu (27. mája) prisľúbila, že pokryje výdaje každého turistu, ktorého počas tamojšej dovolenky pozitívne otestujú na koronavírus. Informuje o tom agentúra AP.

Bude o vás postarané

Vláda uviedla, že takýmto pacientom a ich rodinám zaplatí ubytovanie, stravu, pitie aj lieky, pričom oni si budú hradiť len cestu taxíkom na letisko a spiatočný let domov.

Výlučne pre cudzincov s pozitívnym testom bude vyhradená aj nemocnica so 100-lôžkovou kapacitou. Pre pacientov vo vážnom stave zároveň bude k dispozícii 112 jednotiek intenzívnej starostlivosti s 200 pľúcnymi ventilátormi. Rodinám a blízkym nakazených turistov bude na ubytovanie slúžiť 500-izbový „karanténny hotel“.

Cyperská vláda o takomto prísľube informovala v päťstranovom liste, ktorý zaslala vládam iných krajín, cestovným kanceláriám aj leteckým spoločnostiam. Vyzdvihla v ňom prísne bezpečnostné a zdravotné opatrenia, ktoré Cyprus zavádza v snahe prilákať turistov.

Cestovný ruch sa na tvorbe cyperského HDP podieľa približne 15 percentami. Krajina pritom očakáva, že v tomto roku až 70 percent príjmov bude z turizmu.

Obnovené lety

Zmienený list podpísali cyperskí ministri zahraničných vecí a dopravy. Zdôraznili v ňom, že Cyprus má v rámci Európy jednu z najnižších hodnôt nákazy koronavírusom v prepočte na obyvateľa, pričom otestoval vyše desať percent všetkých svojich obyvateľov.

Cyprus ešte minulý týždeň oznámil, že od 9. júna obnoví komerčné lety z 19 menších európskych krajín s nízkym výskytom koronavírusu, ktoré vybrali tamojší zdravotnícki experti.

Vybrané krajiny sú rozdelené na dve skupiny: v prvej figuruje aj Slovensko a tiež Rakúsko, Maďarsko, Grécko, Malta, Bulharsko, Nórsko, Fínsko, Slovinsko, Dánsko, Nemecko a Litva. V druhej skupine sú zase Česko, Poľsko, Švajčiarsko, Chorvátsko či Estónsko.

Od 9. júna budú môcť z oboch skupín krajín prichádzať na Cyprus ľudia s potvrdením, že v ostatných troch dňoch boli negatívne otestovaní na koronavírus. Od 20. júna už takéto potvrdenie budú potrebovať len ľudia z druhej skupiny krajín.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM