Politika

Tomáš Taraba ako minister kultúry? Je to HOAX, reaguje politik

Tomáš Taraba odmietol, že by mal byť ministrom kultúry. Viacerí umelci medzičasom podporili petíciu, v ktorej odmietajú, že by mal šéfovať tomuto rezortu.

Ilustračný obrázok k článku Tomáš Taraba ako minister kultúry? Je to HOAX, reaguje politik
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Zvolený poslanec Národnej rady (NR) SR za SNS Tomáš Taraba nebude novým ministrom kultúry. Pre TASR potvrdil, že nemá záujem o tento rezort.

Hovorí o hoaxe

Po tom, čo sa Taraba začal spomínať ako možný minister kultúry, protestovali voči jeho nominácii viacerí predstavitelia umeleckej obce.

Informáciu o tom, že by mal byť ministrom kultúry, označil Taraba na sociálnej sieti za hoax.

Chce však urobiť všetko preto, aby sa kultúra „vrátila Slovákom“. Peniaze treba podľa neho presmerovať na opravu hradov a zámkov, historických pamiatok, podporovať opätovné vydávanie slovenskej klasickej literatúry či umelecké zbory v obciach a umelecké školy.

Spísali petíciu

Viacerí umelci podporili petíciu, v ktorej odmietajú, že by sa ministrom kultúry mal stať Taraba. Nemá podľa nich dostatok profesijných skúseností. Jeho verejné pôsobenie vnímajú ako radikálno-nacionalistické.

Vyzvali tiež predstaviteľov strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS, aby na čelo rezortu postavili osobnosť, „ktorá požíva prirodzenú vážnosť a rešpekt v oblasti kultúry na Slovensku a nevyvoláva kontroverzné reakcie v spoločnosti“.

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v stredu (11. 10.) memorandum o porozumení a dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy. Smeru-SD má okrem premiérskeho postu patriť šesť ministerstiev, Hlasu-SD sedem. SNS má obsadiť tri rezorty, z toho jedno s účinnosťou od prvého januára 2024.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: SMER-SD
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM