Aktualizované Politika

Smer, Hlas a SNS podpísali MEMORANDUM: Ako si rozdelia MINISTERSTVÁ?

Andrej Danko, Robert Fico a Peter Pellegrini podpísali spoločné memorandum. Prezradili aj to, ako si strany rozdelili rezorty.

Ilustračný obrázok k článku Smer, Hlas a SNS podpísali MEMORANDUM: Ako si rozdelia MINISTERSTVÁ?
5
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum o porozumení, dohodli sa na podpise koaličnej zmluvy a prerozdelení pozícií.

Najdôležitejšie posty

Premiérsky post má patriť Smeru-SD, predsedu Národnej rady (NR) SR nominuje Hlas-SD.

Vzniknúť má aj nové ministerstvo.

Rozdelenie ministerstiev

Smeru-SD má okrem premiérskeho postu patriť šesť ministerstiev, Hlasu-SD sedem.

SNS má obsadiť tri rezorty, z toho jedno s účinnosťou od prvého januára 2024.

V podpísanom memorande garantujú zahraničnopolitickú orientáciu SR na základe členstva v Európskej únii a NATO, ako aj v ďalších významných medzinárodných organizáciách „pri plnom rešpektovaní suverenity a národnoštátnych záujmov SR a posilňovaní zdravého vlastenectva“.

Fico opäť premiérom?

Líder Smeru-SD Robert Fico sa bude uchádzať o premiérsky post, novú vládu chce mať zostavenú čo najskôr. Deklaroval, že ako predseda vlády sa zasadí o to, aby sa životná úroveň na Slovensku neznižovala. Vyhlásil, že návrh štátneho rozpočtu z dielne kabinetu odborníkov ich k ničomu nezaväzuje a konsolidácia verejných financií nemôže byť na úkor dosiahnutého sociálneho štandardu.

Fico sa poďakoval lídrom Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu a SNS Andrejovi Dankovi za podpísanie memoranda, ktoré označil za významný politický dokument. „Ide o základ koaličnej dohody, ktorú chceme uzatvoriť v čo najkratšom čase,“ povedal s tým, že obsahuje základné prvky novej dohody troch strán, ktoré sa rozhodli vytvoriť koalíciu, zostaviť vládu a kreovať orgány Národnej rady (NR) SR.

Navrhnutý rozpočet by prehĺbil chudobu

Deklaroval, že vynaložia maximálne úsilie, aby „čas neistoty“ v krajine bol mimoriadne krátky a aby čo najskôr predstúpili pred verejnosť s obsahom koaličnej dohody, čo umožní aj kreovanie parlamentných orgánov a vymenovanie vlády.

Kabinet chce mať zostavený tak, aby mohol SR zastupovať na samite Európskej únie koncom októbra už nový premiér.

Pripomenul, že od vymenovania vlády bude mať kabinet 30 dní na prípravu a predloženie vládneho programu. Slovensko podľa jeho slov dosahuje aktuálne nelichotivé prvenstvá napríklad v rebríčku chudoby a verejných financií krajín EÚ. Tvrdí, že súčasná vláda odborníkov navrhla rozpočet, ktorý by chudobu ešte prehĺbil, a že novú vládu k ničomu nezaväzuje. Chýba mu v ňom prvok solidarity.

Deklaroval, že krajinu chcú spravovať demokraticky, s rešpektom voči pluralite názorov. Kritizoval pritom napríklad mediálne vyjadrenia niektorých predstaviteľov polície s politickým obsahom. Poukázal na to, že viaceré mestá a obce vyhlasujú mimoriadne situácie v súvislosti s migráciou. Nová vláda sa podľa jeho slov so situáciou plánuje vyrovnať čo najskôr. Podčiarkol, že ide o bezpečnosť občanov a zložky štátu musia pre to urobiť maximum.

Bez hádok

Podpísané memorandum plne zodpovedá všetkým prioritám a predstavám strany Hlas-SD, vyhlásil v stredu po podpise dokumentu o vzniku budúcej koalície so Smerom-SD a SNS líder Hlasu Peter Pellegrini. Potvrdil, že Hlas má v novej koalícii prebrať zodpovednosť za sedem rezortov.

Pellegrini chce, aby čo najskôr vznikla vláda, ktorá nebude obťažovať občanov svojimi vnútornými hádkami, politickými vnútornými rozpormi, ale od prvého dňa začne riešiť problémy aj vnášať impulzy dlhodobého charakteru. Prezidentku Zuzanu Čaputovú požiadal líder Hlasu o maximálnu súčinnosť.

„Už nemáme čas ani luxus, aby sme mohli mať vládu, ktorá sa bude učiť, aké je to vládnuť, alebo ktorá bude potrebovať mesiace, ak nie roky, aby odstraňovala extrémne ideologické rozdiely medzi sebou. A preto som presvedčený, že aj naše rozhodnutie vstúpiť do tejto koalície je správne,“ vyhlásil Pellegrini. Verí, že nielen memorandum, ale aj koaličná zmluva a programové vyhlásenie vlády bude reflektovať priority, s ktorými Hlas-SD išiel do volieb.

Stanovili si ciele

SNS bude konštruktívnym koaličným partnerom, skonštatoval to predseda strany Andrej Danko. Doplnil, že za SNS bude rád prispievať k stabilite a upokojeniu spoločnosti i riešeniu problémov.

Hoci lídri budúcej koalície nemusia mať zhodné názory, majú podľa Danka cieľ upokojiť spoločnosť. Zdôraznil, že politikov hodnotí občan výsledkami volieb a tie treba rešpektovať.

„Sme poučení a pripravení slúžiť a pracovať, každý z nás má iný politický príbeh. Sme predsedovia relevantných politických strán, nemusíme mať zhodné názory,“ povedal novinárom Danko po podpísaní memoranda o porozumení. Dodal, že budúce koaličné strany si dali cieľ upokojiť spoločnosť, zastabilizovať verejné financie a začať riešiť problémy ľudí.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: SMER-SD
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM