TOMUTO sa povie hubársky úlovok: Karol (39) z Trnavej Hory sa musel viackrát otočiť, všetko z hory neodniesol!
Najprv teplo, potom výdatný dážď. Ideálne podmienky pre huby. To čo sa v našich lesoch ale deje teraz, prekonalo aj tie najvyššie očakávania skalných ale aj náhodných hubárov.

Podľa hubárov je takáto kvalitná sezóna len araz za 4 roky. Aj podľa Karola z Trnavej Hory takáto sezóna práve začala. „Ak hubár vie na ktorých miestach obvykle rastú, môže ich doslova kosiť,“ hovorí vášnivý hubár, ktorému už nestačia lesy v okolí Trnavej Hory: „Momentálne už brázdime s kamarátmi Štiavnicke vrchy.“
Sezóna podľa neho začala v piatok. „Museli sme doniesť plné koše dubákov, osikovcov, kozákov, kuriatok ale i bedlí domov a ísť znova,“ hovorí. Dnes sa takisto nevedel dočkať, kedy mu skončí smena a smer bol jednoznačný: les.
Huby najradšej zbiera v listnatých lesoch a v rodine ich používajú najradšej do guláša alebo k mesovým perkeltom. „Minulý rok sme mali nasušené 4 štvorlitrové poháre. Minuli sa rýchlo,“ hovorí ďalej Karol. Tento rok to bude podľa neho rozhodne viac.
Tiež sa vám podaril mimoriadny úlovok a chcete aby ho videli viacerí? Alebo poznáte neobvyklý recept z húb? Podľte sa s ostatnými a pošlite nám tip na adresu ziar@global24.sk.
